Nörogelişimsel Bozukluklar

Mart 10, 2024

Kişilerin zihinsel fiziksel olarak kendilerini nasıl hissedecekleri ile ilgili bilgilerin sahip olunmaması ya da belirli bölgelerin tam veya gelişmiş olmaması gibi etkiler sonrasında nörogelişimsel bozukluklar meydana gelebilir ve bu nedenle de nöro gelişimsel bozukluklarda çocuk psikiyatrisi kullanılabilir. Genellikle bu tarz bozuklukların anormal bir  beyin gelişimine Etki eden bazı bozukluklar olarak da nitelendirilebilir. Özellikle bozukluğu yaşayan kişilerde çocukluktan merkezi ya da beyin sistemiyle ilgili hasarların görüldüğü travmatize bir olay olarak değerlendirilebilmektedir. Özellikle büyümekte olan çocuğun duygu durumunun yetersizliğin eve her türlü kabiliyetlerinin geri kalmasını etkileyen bir beyin fonksiyonudur. 


Nörogelişimsel Bozukluklar

Özellikle son yıllarda çocuklarda meydana gelen duygu durum bozuklukları zihinsel yetersizlikler otizm, Down sendromlu gibi ya da Epilepsi, turner sendromu fragile-x sendromu ,dikkat eksikliği hiperaktivite gibi çeşitli ve çok farklı etkenler bulunmaktadır. nörogelişimsel sistemler nedir konusu ile ilgili özellikle beyin merkezi sistem ikilisi arasından birini söylemek mümkündür. Bu ikili arasından birini seçerek özellikle bozuklukların burada olduğuyla ilgili kanıya varmak kolaydır. Nörogelişimsel bozukluklar özellikle çocukların günlük aktivitelerinin engellenmesine sebebiyet veren bozukluklar olmaktadır bu nedenle bu çocukların normal hayata kazandırılan bilmesi için çalışmaların yapılması ve problemlerin giderilmesi gerekmektedir. Bu problemler çözüldüğünde sorunların ortadan kaldırılması tamamıyla yapılamaz fakat en azından sosyal gelişimde iletişim gibi konularda çocuklara yardımcı olunabilir.

 Özellikle son zamanlarda nörogelişimsel bozukluklara etki eden faktörler incelendiğinde çevresel faktörlerin yoğunlukta olduğunu görmekteyiz. Bunları özellikle incelemek gerekirse nörogelişimsel bozukluklarda çocuk psikiyatrisi tarafından yapılan açıklamalarda özellikle çevresel etkenlerin gelişimde gerileme neden olduğu da belirtilmektedir. Özenli bir şekilde çocuğun nörogelişimsel sistemler nedir konusuyla ilgili ailelerin bilgilendirilerek ve çocuğun da rahatsızlığı var ise bu rahatsızlığın hızlı bir şekilde çözülmesine katkı sağlanması gibi işlemler devam etmektedir genellikle etkenlerinin bilinerek tanı sürecinin ilerlemesi konusunda nörogelişimsel bozuklukların tanı süreci nasıl ilerler sorusu sürekli sorulan sorulardan biridir.   ayrıca  nörogelişimsel bozuklukların tanı süreci tedavisi nasıl yapılır konusunda merak edilen soruları  arasında yer almaktadır. Nörogelişimsel bozuklukların tanı süreci nasıl ilerler konusunda özellikle tanı sürecinde çocuğun davranışlarının değerlendirilmesi ve buna göre bir tedavi sürecinin belirtilmesi gerekmektedir. Gereken tedavilerin uygulaması sonrasında sorunlarını da ortadan kaldırılacağı bilinmektedir.

Nörogelişimsel Bozukluk Belirtileri Nelerdir?

Nörogelişimsel bozuklukların özellikle çocuklarda sosyal olarak gelişimde gerilik gibi etkileri olduğu görülmektedir. Bu belirtileri taşıyan çocukların öncelikle nörogelişimsel bozuklukları etki eden faktörler arasından birkaçına sahip olması ve kişilerin de bu bozukluklara sahip olmasının belirtilmesi nedeniyle sonuçlara ulaşabilmektedir. Çocukları uyku bozukluğu anormal davranışlar ya da hassasiyetlerinin artması gibi çeşitli etkenlerle ortaya çıkan rahatsızlıkların nöro gelişimsel bozukluklar sahibi olduğu belirtilmektedir. Neticede bu rahatsızlıklara sahip olan çocukların çevresiyle olan iletişimlerinde sıkıntı çektiği de görülerek özellikle durumunun çözümleneceği fakat en azından önlem alınabileceği bilinen bilmektedir. Nörogelişimsel bozuklukların tanı süreci tedavisi nasıl yapılır gibi sorularda özellikle çocukların tanılanması ve bu tanılama sürecinde de nörogelişimsel bozukluklarda çocuk psikiyatrisi olarak tanınan ve kişilerin kendilerinin göremediği fakat doktorlar tarafından görülebilen belli başlı belirtileri gösteren çocuklara testler uygulayarak işlemlerin gerçekleştirildiği motor bilişsel fiziksel duyusal özelliklerinin değerlendirildiği belirtilerek bu kapsamda genel anlamda değerlendirmelerin yapılıp daha sonrasında da işlemlerin yapılması sağlanabilmektedir. Neticede bu çocukların sosyal hayata kazandırılması gibi önemli noktalarda yardımcı olunması da gerekmektedir. 

Neticede oldukça zorlayıcı bir durum olan bu durumların çözüme ulaştırılması için çalışılması ve ağırlığının hafifletilmesi Gerekmektedir. Bu belirtilerin özellikle çocuklarda iletişim bozukluğu gibi teknoloji davranışları yapmaları neticesinde rahatsızlığın sahip olduğu gözlemlenerek belirli özel eğitimlerden geçilmesi gerekmektedir. Nörogelişimsel bozuklukların çözüme ulaştırılması önemli olmakta ve özellikle bu bozukluklara sahip çocukların tedavi yöntemlerinin izlenerek tedavi olmalarını sağlanması mümkündür. Otizm, hiper aktivite, serebral palsi gibi rahatsızlıkların görüldüğü ve daha birçok rahatsızlığın bunlara eşlik ettiği nörogelişimsel bozuklukların tanı sürecinin nasıl ilerlediği ile ilgili soruların da sürekli soruların sorulduğu görülmektedir. Bu nedenle bu bozukluklar ile ilgili çalışmaların devam etmesi ve en azından bu bozuklukların ilerlemeden çözüme ulaştırılması gerekmektedir.

 Gelişimsel geriliği olan çocukların özellikle ilk anaokuluna gittiği dönemden itibaren değerlendirmelerin yapılması tanı sürecinin hızlandırılmasına katkı sağlamaktadır. Özellikle yapılacak olan tedavilerde çocukların kendilerini kötü hissetmeleri ya da dışlanması gibi sonuçlardan ayrılması ve çözüm odaklı ilerlenmesi gerekmektedir. Neticede bu hastalıkların ya da rahatsızlıkların gelişimsel bir gerilik olduğu ve zihinsel olarak faaliyetlerin etkilenmeyecek şekilde davranışların geliştirilmesinin gerekli olduğu vurgulanarak işlemlerin beyindeki işlevsellik alanlarının geliştirilerek bu kapsamda çocukların normal hayatta daha başarılı olmasını sağlanmasına katkı sağlamak gerekmektedir. Özellikle sıkıntılı bölümlerin tedavi edilmediği ve problemlerin çözülerek çocukların normal hayata kazandırılması gereklilikler arasında  yer almaktadır . Özellikle yapılacak olan işlemler sırasında çocukların kendilerini dışlanmış hissetmeleri daha travmatik bir olayın oluşmasına meydan vereceği için bu kapsamda dikkatli bir şekilde işlemlerin gerçekleştirilmesinin gereklilikleri de vurgulanarak bu şekilde yapılacak olan tedavi süreçlerinin incelenmesi gerekmektedir

Nörogelişimsel Bozukluk Faktörleri Nelerdir?

 Nörogelişimsel bozukluklara etki eden faktörler arasında özellikle anne karnındayken bebeğin alkol sigara ya da travmalar yaşanması veya doğum öncesi ya da doğum sonrasında  bebeğin düşük doğum ağırlığına  sahip olması gibi çeşitli gebelik komplikasyonlarını içermektedir. Bu komplikasyonlar nedeniyle çocuklarda nöro gelişimsel bozukluklar ortaya çıkabilmekte ve bunların tedavisinde de nörogelişimsel bozukluklarda çocuk psikiyatrisi önerilmektedir. Özellikle önerilen bu tedavilerde çocukların sağlıklarının en iyi dereceyi ilerletilmesi gereken çalışmaların yapılması önemlidir bu sayede yapılacak olan işlemlerde çözümlerin bulunmasına yönelik ilerlenmesi gerekli olmaktadır. Bu bozukluklara etki eden faktörler bulunduğunda sorunların giderilmesi de kolay olabilmektedir. Bu nedenle özellikle psikiyatri klinikleri tarafından dikkatli bir şekilde işlemlerin gerçekleştirilmesi ve özellikle annelerin bu konularla ilgili çocuklarla ilgili bilgilere sahip olması ve gebelik öncesinde down sendromu, otizm spesifik ,öğrenme bozukluğu gibi çeşitli nörogelişimsel bozukluklar karşısında bilgi sahibi olması önemli olmaktadır. 

Neticede bunları bildiklerini de sorunların da hızlı bir şekilde çözülmesine katkı sağlanabilmektedir. Aileler tarafından dikkatli bir şekilde bu konularla ilgili çözümlerin meydana getirilmesi ve daha sonrasında problemlerin giderilmesi ya da etkilerini azaltılması sağlanabilmektedir. Neticede etkileri azaltıldıktan sonra nöro gelişimsel bozukluklar konusunda  çözülmesinde nörogelişimsel sistemler nedir sorusuna cevap verilmiş olacak ve bu çocukların hayatı tutulmalarının önündeki engeller kaldırılacaktır. Özellikle yapılacak işlemler sonrasında nöro gelişimsel bozuklukların tedavisinde yöntemlerin geliştirilebileceği de belirtildiği için bu kapsamda işlemlerin gerçekleştirilmesinin önemli olduğu vurgulanmaktadır. Netice itibariyle yapılacak olan işlemler sonrasında nörogelişimsel bozukluklar tedavisi de kolay olduğu için özellikle hem ailenin bu konularda bilgi sahibi olması hem de özellikle faktörlerin bilinmesi gerekmektedir. Nörogelişimsel bozukluklara etki eden faktörler arasında özellikle genetik hastalıklar doğum  öncesi, doğum sırasında doğum sonrasında meydana gelen faktörler ya da çevresel faktörler olabilmekte ve bu faktörlerin tek tek incelenerek çocuğun hangi rahatsızlıkta hangi faktörden etkilendiğini  bilinmesi sağlanmaktadır. 

Özellikle bu faktörler bindikten sonra sorunların çözümüne yönelik tedavilerin hızlı bir şekilde gerçekleştirildiği de bilindiği için bu kapsamda bu şekilde hareket edilerek işlemlerin gerçekleştirilmesi ve daha sonrasında da problemlerin çözülerek çocuğun normal hayata atılmasına katkı sağlanması mümkündür. Özellikle dikkatli bir şekilde işlemler yapıldıktan sonra çocuğun hayatı kazandırılması ve büyüme gelişme esnasında zihinsel yetersizliklerin çözümlenmesi gibi çeşitli olaylardan yararlanarak işlemlerin gerçekleştirilmesi mümkün hale gelmesi sağlanmaktadır. Özellikle yapılacak olan işlemlerde çocuğun herhangi bir zarar görmesi engellenerek işlemlerin gerçekleştirilmesi ve daha sonrasında da problemlerin çözüme ulaştırılarak çocuklardaki bu problemlerin özellikle hangi sorundan kaynaklandığının bulunarak kökenden çözülmesinin gerekli olduğu bilinmektedir. 

Bunlar bindikten sonra herhangi bir sorun ortada kalmayacak ve bu sayede de çocukların büyüme gelişmesinin normal ilerlediği görülecektir nörogelişimde özellikle  nörogelişimsel bozuklukların tanı süreci nasıl ilerler sorusu konusunda ya da nörogelişimsel bozuklukların tanı süreci tedavisi nasıl yapılır konusunda çocukların dikkatli bir şekilde tedavi almaları ve bu kapsamlı eğer hastalıklı bir organ ya da beyin yapısı varsa bunların düzeltilmesi gerekmektedir. Neticede nörogelişimsel bozukluklarla ilgili olan hastalıklar beyindeki bağlantıların doğru bağlanmaması gibi çeşitli sorunlar nedeniyle meydana geldiği için bu kapsamda dikkatli bir şekilde işlemlerin gerçekleştirilmesi ve daha sonrasında da çözüm yoluna girilmesi gereklilikler arasında yer almaktadır. Bu işlemler sonrasında özellikle çözümlerin hızlı bir şekilde yapılması ve daha sonrasında da kişilerin çözüm yoluna iletilmesi gerekmektedir. Neticede nöro gelişimsel bozukluklar konusunda çocukların beyindeki işlevsellik araçlarında meydana gelen hatalar nedeniyle ortaya çıkan bu rahatsızlıkların çözüm yoluna gidilerek problemlerin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bu belirlemeler yapıldıktan sonra nörogelişimsel bozukluklar giderilmektedir.

Ankara Psikolog kadromuz ile ruh sağlığınızı destekleyin. Alanında deneyimli psikologlarımızla, hayatınızdaki zorluklarla başa çıkın ve daha iyi bir yaşam için ilk adımı atın. Ankara psikolog hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi ve randevu için buraya tıklayın.

Evre Doktor

Evre Psikoterapi