Depresyon Nedir ? Belirtileri Nelerdir?

Mart 10, 2024

Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve istatistiksel El Kitabı‟nda (DSM-5) depresif bozukluklar yedi başlık altında toplanmıĢtır. Bunlar yıkıcı duygu durum düzensizliği, majör depresif bozukluk, persistan depresif bozukluk, premenstrual disforik bozukluk, madde/ilaç iliĢkili depresif bozukluk, tıbbi duruma bağlı depresif bozukluk ve ayırt edilememiĢ depresif bozukluk olarak sıralanabilir (DSM-5, 2022). 

Depresyon Evre Psikoterapi Merkezi - Ankara

“Depresyonda mıyım?” gibi sorular veya “Depresyonum var mı?” sorularına cevap vermek çoğu zaman kolay değildir. Çünkü: Depresyonu tanımak her zaman kolay değildir. Depresyon uyaranlara karşı duyarlılığın, iş yapabilme gücünün, kendine güvenin azalarak karamsarlığın, umutsuzluğun güçlenmesiyle ortaya çıkan ruhsal bozukluk; ruhsal çöküntü, depresyon, kriz. Depresyonlu kişiler, bir zamanlar kendileri için anlamlı olan şeylere ve faaliyetlere olan ilgilerini kaybederler. Depresyon genellikle refahımızdaki günlük  dalgalanmaları tanımlamak için kullanılan bir terim olarak kullanılır. Ancak tıbbi anlamda depresyon, hemen hemen her insanda hayatı boyunca bir veya daha fazla kez meydana gelen geçici bir keyifsizlik ve tatminsizlik aşamasından veya kötü bir ruh halinden başka bir şeydir.

Depresyon Nedir?

Herkes zaman zaman üzgün veya mutsuz hissedebilir. Fakat depresyon bunlardan fazlasıdır. Depresyon süreğen ve yoğun üzüntü, çökkünlük, umutsuzluk, çaresizlik, keyif alamama ve isteksizlik gibi belirtilerle karakterize bir duygudurum bozukluğudur. Depresyon yaşayan bireyler uyku bozuklukları, iştahın ciddi derecede azalması veya artması, ani kilo kaybı veya kilo alımı, aşırı yorgunluk ve enerjisizlik hali ile dikkat ve hafıza sorunları da yaşayabilirler. Suçluluk hissi, değersizlik düşünceleri veya tekrarlayan ölüm ve intihar düşünceleri de görülebilir. Tüm bu sorunlar bireyin günlük yaşantısını sürdürmesini, sorumluluklarını yerine getirmesini ve eylemlerinden keyif almasını önemli derecede engelleyebilir.

 Depresyon sık görülen bir psikolojik rahatsızlıktır. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünya genelinde yetişkinlerin en az %5’inin bu rahatsızlığı yaşadığı bilinmekle birlikte rahatsızlık çocuk ve ergenlerde de görülebilmektedir.

Depresyon biyolojik, psikolojik ve sosyal birçok etmenin bileşimi sonucunda meydana gelebilir. Bireyin hayatı boyunca karşılaştığı stresli ve zorlayıcı yaşam olayları depresyonun ortaya çıkmasını tetikleyebilir ken sürmesine veya artmasına da neden olabilir.

Depresyon tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Psikoterapi, ilaç tedavisi ve çeşitli diğer girişimler depresif belirtilerin iyileştirilmesinde oldukça yarar sağlar.

Depresyon sürekli olarak üzüntü ve yaşama dair ilgi kaybına neden olan duygu durum bozuklukları arasında gelmektedir. Majör depresif bozukluk ve manik depresyon olarak da adlandırılan ve kendine ait farklı türleri olan bu rahatsızlık yaşam konforunu oldukça düşüren ve insanların yaşama dair ilgisini tamamen kaybetmesine neden olan çok ciddi bir psikolojik problemdir. 

 Depresyon problemini yaşayan insanlar hissettikleri sebebiyle düşünceleri ve davranışlarının etkilendiğini görmekte ve böylelikle duygusal ve fiziksel birtakım sorunlarla karşılaşmaktadır. Gündelik işlerin bile çok zor hale gelmesini sağlayan ve hayatın yaşanmaya değmeyecek bir yer olduğunu hissetmelerine sebep olan bu hastalık kısa süre içerisinde tedavi edilmesi gereken ve mutlaka profesyonel yardım alınması gereken psikolojik problemlerin arasında gelmektedir.

Depresyon Nasıl Oluşur?

Depresyon nedir, belirtileri nelerdir  sorusu günümüzde internette en çok araştırılan konulardan biri haline gelmiştir. Bu noktada depresyonun anlık bir keyifsizlik ya da zayıflık olduğunu düşünmenin çok yanlış bir yargı olduğunu mutlaka dile getirmek gerekir. Depresyon en ciddi psikolojik problemlerden biridir ve kısa süre içerisinde çözülebilecek bir hastalık değildir. Depresyon bireylerin tıbbi yardım almaları gereken ve belirli bir tedavi süreciyle üzerinden gelebilecekleri psikolojik bir hastalıktır. Tedavi sürecinin ne şekilde ve ne kadar süreceği depresyon çeşidine ve hastanın durumuna göre değişkenlik gösterebilir.

Depresyon nasıl başlar sorusuna tek bir şekilde yanıt vermek mümkün değildir çünkü depresyon pek çok farklı sebep dolayısıyla meydana gelmiş olabilir. Özellikle 20 veya 30’lu yaşlarda başlayan ancak her yaşta insanda görülebilecek bir problem olarak ele alınan depresyon özellikle kadınlarda oldukça yaygın görülmektedir. Son yıllarda en çok meydana gelen psikolojik problemlerden birinin ise depresyon olduğu bilinmektedir.

 Depresyon akıl hastalığı mıdır sorusuna ise depresyonun kesinlikle bir akıl hastalığı olmadığı yalnızca psikolojik bir problem olduğu şeklinde yanıt vermek gerekir. Kalıtsal Faktörlerden etkilenebilir ben bunun yanı sıra hormon dengesindeki değişikliklerin de sebep olabildiği bilinen depresyon özellikle menopoz ve hamilelik gibi kadınların hayatında önemli bir yer tutan dönemlerde yaygın olarak görülmektedir.

Depresyon Çeşitleri Nelerdir?

Depresyon kendi kendine geçer mi ya da depresyondan kurtulmak için ne yapılması gerekiyor gibi pek çok farklı soru günümüzde internet üzerinden en çok araştırılan konular olarak bilinmektedir. Bu noktada depresyon adı verilen bu hastalığın birbirinden ayrı farklı çeşitleri olduğunu ve hastalık çeşitlerinin birbirinden farklı olmasının tedavi süreçlerinin de değişkenlik göstermesine neden olduğunu dile getirmek mümkündür. 

Depresyon çeşitleri arasında; 

  • Major depresyon,
  • Melankoli,
  • Psikotik depresyon,
  • Maskeli depresyon,
  • Atipik depresyon,
  • Kronik depresyon,
  • Mevsimsel depresyon bulunmaktadır. 

Ancak bu depresyon çeşitleri insanlarda en yaygın olarak görülen çeşitler arasında bulunmaktadır. Bunların haricinde kalan pek çok farklı depresyon türü ve çeşidi olduğunu da dile getirmek gerekir.

Depresyon Belirtileri 

Depresyon nedir, belirtileri nelerdir  sorusuna verilmesi gereken yanıtlar oldukça uzun bir listeye sahiptir. Bunun yanı sıra depresyon problemi yaşıyor olabildiğine dair sizlere bir mesaj veren bu belirtiler herkeste farklı şekilde görülüyor olabilir. Ayrıca pek çok depresyon hastası belirtilerin belirli bir dönem boyunca görülürken bazı dönemlerde hiç meydana gelmediğini dile getirmektedir.

  • Üzüntülü ruh hali, kendini boşlukta hissetme ve geleceğe dair herhangi bir umudun kalmadığını düşünme,
  • Kendini değersiz ve suçlu hissetme, geçmiş yıllarda meydana gelen başarısızlıklar sebebiyle sürekli olarak kendini suçlama ve anında kalmakta zorlanma,
  • Düşünmekte, konsantre olmakta, karar vermekte ve en basit şeyleri bile hatırlamakta zorlanma,
  • Hareketlerin yavaşlaması,
  • Herhangi bir konuda meydana gelen sinir krizleri ya da büyük hayal kırıklıkları,
  • Cinselliğe, gündelik işlere, hobilere ya da spor aktivitelerini duyulan ilginin azalması,
  • Sebebi anlaşılamayan fiziksel problemler,
  • İntihar düşüncelerine kapılma,
  • Enerji düşüklüğü,
  • Sürekli yaşanan huzursuzluk,
  • Kontrolsüz kilo alımı ya da iştahta azalma sebebiyle meydana gelen kilo kaybı.

Ağır Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Ağır depresyon nedir, belirtileri nelerdir  sorusuna verilebilecek yenilikler normal depresyon belirtileri ile aynı olsa da depresyonun hafif depresyon, orta şiddette depresyon ve ağır yani majör depresyon olarak farklı sınıflara ayrılması belirtilerin de değişkenlik göstermesini sağlamaktadır. Ağır depresyon ruhsal bir çöküntü halinde olan kişiler için kullanılan hastalık terimidir. Kişilerin çok uzun bir süre boyunca mutsuz, üzgün, karamsar ve geleceğe dair umutsuz hissetmesi ile meydana gelen bu problem sık sık tekrarlayan intihar düşünceleri gibi pek çok farklı belirtiye sahiptir.

Majör Depresyon Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Majör depresyon ya da halk arasında bilinen adı ile ağır depresyon, şimdi insan hayatının konforunu neredeyse tamamen düşüren ve hayatın sonlandırılması ile sonuçlanabilecek kadar ciddi bir hastalıktır. Biyolojik, psikososyal ya da genetik nedenler dolayısıyla meydana gelebilecek bu hastalık kişinin kendini değersiz hissetmesi ve sürekli olarak suçluluk psikolojisiyle yaşaması belirtileriyle görülmektedir. Bunun yanı sıra gündelik hayatta ilgi kaybı yaşamak ve özellikle büyük bir boşluk hissine sahip olmak majör depresyonun belirtileri arasındadır. Ancak belirtilerin farklı olması depresyonda olan biri nasıl davranır sorusunun yanıtlarını farklı olmasını sağlamaktadır. 

Depresyon kayıtsızlık ve çökkünlük, stresli olaylar ve durumlar karşısında organizmanın huzursuzluğunu, tedirginliğini, sıkıntısını, durgunluğunu ve üzüntüsünü ifade etmektedir. İçine kapanma, yoğunlaşma (konsantrasyon) bozukluğu, cinsel problemler, değersizlik ve suçluluk duyguları, kararsızlık, umutsuzluk ve keder duyguları gibi belirtiler gösterir.

Manik Depresyon Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Manik depresyon ya da bipolar bozukluk olarak adlandırılmakta olan bu hastalık mani ve depresyon olmak üzere iki farklı dönemden oluşmaktadır. Mani dönemde hasta enerji ve aktive fazlalığı yaşamakta ve bu durum hayatına çok az uyuması ve çok fazla hareket etmesiyle etki etmektedir. Depresyon döneminde ise hasta mani döneminin aksine hayattaki hiçbir şey için ilgi bulamaz ve kendini tamamen içine kapatır. Hastanın yaşadığı bu iki farklı dönem kısa aralıklarla olabileceği gibi uzun aralıklarla da gerçekleşebilir. Belirtileri arasında aşırı cesaret veya sinirli olmak, kavgaya ve suça karşı büyük bir atılım göstermek gibi pek çok farklı faktör bulunmaktadır.

Mani dönemden sonra gelen depresyon dönemi depresyon atağı nedir  sorusu ile de pek çok kişinin karşısına çıkmaktadır. Bu dönemde hasta günün 16 ila 18 saatini kaplayan büyük bir saatini uyuyarak geçirebilir. Birkaç gün önce mani döneminde çok enerjik olan insanların çok kısa süre içerisinde depresyon dönemine giriyor olmaları hem kendileri hem de etraflarında yaşayan insanlar için şaşırtıcı ve oldukça yorucudur. Manik depresyon da dahil olmak üzere depresyon hastalığının tüm türleri profesyonel bir tıbbi yardım gerektiren çok ciddi psikolojik hastalıklardır. 

Depresyondan Kurtulmanın Yöntemleri Nelerdir? 

Depresyon ilaçsız nasıl geçer sorusu internet üzerinde sıklıkla araştırılan bir konu haline gelse de depresyon hangi tür ve hangi seviyede olursa olsun tıbbi yardım gerektiren bir hastalık olması sebebiyle ilaç tedavisine ihtiyaç duyulabilir. Bunun yanı sıra depresyonda olan birinin bu hastalıktan kurtulmak ve hayatına devam edebilmek için ilaç tedavisine gerek duymasa da mutlaka profesyonel bir yardım alması gerektiğini dile getirmek gerekir. Aksi halde bu süreç çok fazla uzayabilir ve hatta insanların yaşamlarına son vermesine bile neden olabilir.

Depresyon ne zaman geçer?

Depresyon ne zaman biter  sorusuna da tek bir şekilde yanıt vermek mümkün değildir çünkü insanların yaşadıkları depresyon problemi birbirinden tamamen farklı belirtiler ve çeşitler ile gerçekleşiyor olabilir.

Depresyon nasıl tedavi edilir?

Tedavinin en önemli dayanakları antidepresanlarla yapılan farmakoterapi (ilaç tedavisi) ve psikoterapidir . Farmakoterapi vazgeçilmez ve etkili bir iyileşme yöntemi olarak kabul edilmektedir. Bilişsel davranışçı terapi gibi psikoterapötik prosedürlerin de depresyon tedavisinde yeri vardır. Her iki tedavi şekli de sıklıkla birleştirilir. Semptomları, günlük başa çıkmayı ve yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olabilecekir.