Bipolar Bozukluk Nedir?

Mart 10, 2024

Bipolar Bozukluk Belirtileri Nelerdir?

Bipolar bozukluk nedir, nasıl işler, nedenleri nelerdir sorularına tek bir şekilde yanıt vermek mümkün değildir. Farklı sebepler dolayısıyla gerçekleşebilen ve her hastada farklı belirtiler ile meydana gelen bir psikolojik rahatsızlık olarak ele alınması gereken bu hastalık bipolar bozukluk nedir sorusuna yanıt olarak verilebilir. Bipolar bozukluk yaşam konforunu tamamen düşüren ve insan yaşamını oldukça zor hale getiren bir problemdir. Bipolar bozukluk yaşayan hastaların mutlaka tıbbi yardım profesyonel destek almaları gerekir. Bipolar Bozuklukta birey günler ve haftalar süren ayrı dönemlerde aşırı üzüntü, çökkünlük, umutsuzluk, enerjisizlik, isteksizlik ve keyifsizlik gibi depresif belirtileri yoğun şekilde yaşarken; bazı dönemlerde de bu belirtilerin aksi yönünde manik belirtiler yaşayabilir. Manik belirtiler arasında enerjinin aşırı artması ve uykuya ihtiyacın azalması; aşırı ve anormal şekilde coşku, neşe ve özgüvende artış; taşkınlık ve aşırı öfkelenme; düşünce ve konuşmanın aşırı hızlanması gibi durumlar; veya günlük yaşantılarında ve planlarında aşırı miktarda ve yoğunlukta çeşitli aktivitelere yer vermek ve riskli davranışlarda bulunmak sayılabilir. Bipolar bozuklukta bireyler hayatları boyunca birkaç defa birbirinden ayrı depresyon veya mani dönemleri geçirebilirken tanı konulabilmesi için bireyin en az 1 kez mani veya hipomani (maninin daha hafif hali) dönemi geçirmiş olması yeterlidir. Rahatsızlığın alevlendiği dönemde belirtiler kişinin günlük yaşamındaki işlevselliğini ve kişilerarası ilişkilerini önemli derecede bozabilir. Özellikle belirtilerin çokça şiddetlenmesi durumunda bireylerin hastaneye yatışı gerekebilir.     

Bipolar Bozukluk

Bipolar bozukluğun tedavisinde önemli nokta kişilerin duygudurum dönemleri içerisinde olup olmadığı fark etmeksizin sürekli doktor takibi ve kontrolünde olması gerektiğidir. Bireyin uzunca bir süre boyunca doktor kontrolünde düzenli ilaç kullanması gerekebilir. Bunun sağlanabilmesi için de aileyi rahatsızlık konusunda detaylıca bilgilendirmek gerekir ve özellikle koruyucu tedavinin bireyin günlük hayatında da sürdürülebilmesi için ailenin iş birliğine gerek duyulmaktadır. Diğer yandan, psikoterapi desteği bireyin rahatsızlık belirtileri ile daha etkili baş etmesini sağlayabilir ve nüksleri tetikleyici etkisi olabilecek zorlayıcı yaşam sorunlarını çözebilmesinde etkili olabilir.     

Bipolar bozukluğun Bipolar Tip 1, Bipolar Tip 2 ve Siklotimik Bozukluk tanı adlarıyla çeşitleri mevcuttur.

İki Uçlu Duygudurum Bozukluğu Nedir ? Çeşitleri Nelerdir ?

İki uçlu duygu durum bozukluğu ya da bipolar bozukluk nedir, nasıl işler, nedenleri nelerdir sorusu internet üzerinden en çok araştırılan konulardan biri haline gelse de bu hastalık için tek bir tanım yapmak ya da tek bir belirti vermek mümkün değildir. Bipolar bozukluk olarak adlandırılmakta olan bu hastalık iki ayrı hastalık dönemiyle karakterize olan bir ruhsal bozukluk olarak ele alınmaktadır. Bipolar bozukluk problemine sahip olan hastalar mani ve depresyon dönemleri yaşamakta ve bu dönemlerin hayatlarına birçok farklı etkisi olmaktadır.

Mani ve depresyon dönemleri birbirine tamamen zıt olarak meydana gelen iki dönemdir. Bunun yanı sıra çatışma ve alevlenmeler ile seyreden bu iki dönem hastalık dönemleri dışında hastanın tamamen normal hayatını yaşayabilmesi mümkün hale getirmektedir. Ancak bazı hastalarda günlük yaşamında kısmen etkilendiği görülebilir.

Bipolar bozukluk hastalığın gidişatını ve ilerleyiş şekline göre; bipolar bozukluk 1, bipolar bozukluk 2 ve siklotimi çeşitleri ile meydana gelmektedir. 

Bipolar Bozukluk Nedenleri Nelerdir?

Bipolar Bozukluk Nedenleri Nelerdir?

Bipolar hastası deli mi gibi konular internet üzerinde sıklıkla araştırılıyor olsa da bu gibi yargılar kesinlikle ve yanlıştır ve internet üzerinden araştırılması bile doğru değildir. Bipolar hastalık olarak anılmakta olan bu psikolojik bozukluk bir rahatsızlıktır ve tedaviler ile kontrol altına alınabilir. Manik depresif bozukluk olarak da bilinen ve kişinin ruh halini etkileyen, enerjisini ve konsantrasyonunu kontrol etmesini zorlaştıran bu rahatsızlık tıbbi yardımlar sayesinde kontrol altına alınmaktadır.

Bipolar bozukluğa neden olabilecek pek çok farklı etken vardır. Bu etkenler arasında;

  • Vücutta ve özellikle beyinde meydana gelen kimyasal dengesizlik,
  • Genetik,
  • Tetikleyici unsurlar bulunmaktadır.

Bu noktada bipolar ne eksikliğinden olur sorusuna beyinde meydana gelebilecek kimyasal dengesizliklerin bipolar bozukluğa neden olabileceği ancak bunun haricinde de pek çok farklı sebep dolayısıyla bu gibi bir hastalığın söz konusu olabileceği şeklinde yanıt vermek doğru olacaktır.

Bipolar Bozukluk Tanısı Nasıl Konulur?

Bipolar bozukluk nasıl teşhis edilir sorusuna bu hastalığın ancak uzman bir doktor tarafından teşhis edilebileceği yanıtı verilmektedir. Eğer kendinizde veya bir yakınınızda bu gibi bir hastalık olduğunu düşünüyorsanız belirtilere dikkat edebilir ve tıbbi bir yardım alarak hastalığa dair tanı koyulması konusunda yardımcı olabilirsiniz.

Bipolar bozukluk belirtileri nelerdir sorusuna yanıt vermek gerekirse bu hastalığın aşırı uç bir durumda meydana geldiğini dolayısıyla çoğu zaman hastaların böyle bir problem yaşadıklarının farkında bile olmadıklarını söylemek mümkündür. Pek çok bipolar bozukluk hastası çevresindeki kişiler tarafından aldığı uyarılardan sonra fark etmektedir. Bipolar bozukluk mani ve depresyon olmak üzere iki farklı dönemde gerçekleştiği için hastalığın belirtileri de dönemlere göre farklılık göstermektedir. Bipolar bozukluk nedir, nasıl işler, nedenleri nelerdir sorusuna mani dönem için yanıt vermek gerekirse;

  • Aşırı neşe ve olması gerekenden çok daha yüksek enerji,
  • Kendini her zaman olayların merkezinde hissetme,
  • 2 ila 4 saat gibi çok az uyku,
  • Cinsel isteklerde artış,
  • Özgüvende artış,
  • Odaklanma konusunda ciddi bir problem yaşama,
  • Halüsinasyonlar görme,
  • Çok hızlı konuşma,
  • Yaratıcılık ve hayal gücünde artış,
  • Alkol ve uyuşturucu kullanımına dair duyulan istek,
  • Sürekli para harcama ve sabırsızlık,
  • Huzursuzluk.

Depresif dönemde ise;

  • Günün 18 saat kadar geniş bir kısmını uyuyarak geçirme,
  • Sürekli olarak hissedilen yorgunluk ve keyifsizlik,
  • Gündelik işlere bile konsantre olurken zorluk yaşama,
  • Geçmişte yaşanan olaylar sebebiyle üzerinde büyük bir suçluluk hissetme,
  • Etraftaki herkesten ve kendinden sürekli olarak kuşku duyma hissi,
  • Sanrılar görme ve uykuya dalmakta zorluk çekme,
  • Çevredeki insanlarla durmaksızın tartışma ve öfke hali,
  • Cinsel istekte azalma,
  • Sık sık tekrarlayın intihar düşünceleri,
  • Yemek yemeğe duyulan isteğin azalması.

Bipolar Bozukluk Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bipolar olupta iyileşen var mı sorusuna bu hastalığın profesyonel yardım ve tıbbi tedavi süreçleri ile kontrol altına alınabildiğini söylemek mümkündür. Bipolar bozukluğun tedavi sürecinde hastalık ile ilgilenen uzman doktor yalnızca hasta ile değil hastanın yakınları ile de ilişkili olmalıdır. Hastalık sürecinin tedavisi açısından hekimin ve aile yakınlarının işbirliği oldukça önemlidir. Hasta yakınları bipolar krizi nasıl olur gibi farklı konularda bilgilendirilmeli ve tedaviye destek olacak şekilde ilerlemelidir. Bunun yanı sıra hastalığın ilerleyen seviyelerinde hasta kendi durumunun farkında olmayabilir ve değişikliklerini gözlemleyebilir. Bu gibi durumlarda hastanın yakınlarının tedaviyi etkileri çok daha önemli hale gelecektir.

Bipolar ne hisseder sorusuna tek bir şekilde yanıt vermek mümkün değildir. Farklı dönemler ile gerçekleşen dolayısıyla hastaların durmaksızın kendini daha farklı hissetmelerine sebep olan bu psikolojik rahatsızlık yaşam konforunu oldukça düşürmekte olsa da depresyon döneminin haricinde pek çok hasta mani dönem içerisinde olduğunu anlayamaz ancak etrafımdan gelen uyarılar bu hastalığın meydana geldiğini anlayabilmesi konusunda yardımcı olur. Bipolar hastalığı ilerlerse ne olur gibi pek çok farklı soru hem hasta hem de hasta yakınlarının kafasını karıştırmaktadır. Hastalığın kontrolsüz şekilde ilerlemesi ve şiddetlenmesi hastaların hem mani hem de depresyon dönemlerini daha ağır şekilde yaşamalarına neden olmaktadır. Bu gibi bir durumun söz konusu olmaması için bipolar bozukluk adı verilen bu hastalığın tıbbi yardım ile tedavi edilmesi gerekir. Hastalık genellikle ilaç tedavisinin yanında terapiyle gerçekleşmektedir. Bipolar bozukluk şizofreniye çevirir mi sorusu da günümüzde oldukça sık şekilde araştırılan konulardan biridir. Bipolar bozukluk problemi yaşayan bir hastalığın şizofreni sorunu ile karşı karşıya kalma ihtimali oldukça düşük olsa da sıfır değildir. Bipolar olan ünlüler kimler gibi pek çok farklı konu internet üzerinden araştırılırsa da kendinizde ya da bir yakınınızda bu gibi bir problem olduğunu düşünüyorsanız vakit kaybetmeden tıbbi destek almanız gerektiğinin çok önemli olduğunu kesinlikle unutmamalısınız.

Bipolar Bozukluk İçin Tıbbi Destekler Nelerdir ?

Bipolar ne yapamaz gibi pek çok farklı soru internet üzerinde sıklıkla araştırılırsa da bipolar bozukluk adı verilen bu hastalığın kendine ait farklı çeşitleri olması ve hastalığın farklı belirtiler ile meydana gelmesi böyle sorulara net bir yanıt vermeyi neredeyse imkansız hale getirmektedir. Bunun yanı sıra pek çok kişi bipolar kimden geçer gibi sorularda da merak duymaktadır ancak bu hastalığın yalnızca genetik ile değil kimyasal dengesizlikler ya da tetikleyici unsurlar sebebiyle de meydana geldiği bilinmektedir. Bipolar kilo aldırır mı gibi farklı sorular için işinde uzman bir doktordan yardım alabilir ve tedavi sürecinin ne şekilde olacağını birlikte karar verebilirsiniz. Özellikle mani döneminde hastaların kilo aldığı görülse de tedavi sürecinde kilo artışını minimalize etmek için farklı diyet listeleri verilmektedir. Bipolar bozukluk hastaları zeki midir sorusuna ise bipolar bozukluk yaşayan her hastanın yüksek zeka seviyesine sahip olmadığı ancak bu tarz psikiyatrik bozukluklar yaşayan insanların genellikle yüksek zeka seviyesine sahip oldukları şeklinde yanıt vermek doğru olacaktır.