Obsesyonlar, kişinin elinde olmadan tekrarlayan, istenmeyen fakat kişinin zihninden uzaklaştıramadığı bu yüzden de yoğun şekilde rahatsızlık veren düşünceler, dürtüler veya zihinsel görüntülerdir. Obsesif düşüncelere toplum içinde takıntı da denilmektedir. Kompulsiyonlar ise obsesif düşüncelerin yarattığı rahatsızlığı gidermek adına kişinin kendini yapmak zorunda hissettiği tekrarlayıcı davranışlar veya zihinsel eylemlerdir. Örneğin, kişinin bir yere dokunduğunda mikrop bulaştığı düşüncesi ve bu düşünceyi bir türlü zihninden atamaması bir obsesyon, ardından kendini sürekli el yıkamak zorunda hissederek defalarca el yıkaması ise bir kompulsiyondur.
Obsesif-kompulsif bozuklukta (OKB) takıntılı düşünceler ve davranışlar kişinin günlük aktivitelerini ve sosyal ilişkilerini ciddi derecede zora sokar. Örneğin, kapıyı kilitleyip kilitlemediğinden veya ütüyü fişten çekip çekmediğinden emin olamayan bir kişi sürekli kontrol etme ihtiyacı duyduğundan defalarca eve geri dönmek zorunda kalıp işe geç kalabilir ve bu sırada önemli derecede kaygılı ve sıkıntılı hissedebilir. Kişinin takıntılı davranışı gerçekleştirmemesi onu şiddetli bir kaygı içine sokar. Takıntılı davranışı yaptığında ise rahatlama hisseder fakat bu rahatlama hem takıntılı düşüncenin ve davranışın sıklığının hem de neden oldukları sıkıntının artmasına sebebiyet verir. Böylece rahatsızlık ilerlemiş olur. OKB rahatsızlığı olan bireyler takıntılı düşüncelerinin ve davranışlarının akla uygun olmadığını ve mantıksız olduğunu bilmelerine rağmen kendilerini düşünmekten ve yapmaktan alıkoyamayabilirler. Rahatsız edici düşünceleri sürekli olarak bastırmaya çalışmak ise kişinin sıkıntı düzeyini arttırır.
Sık karşılaşılan obsesyonlar ve kompulsiyonlar şu şekilde sıralanabilir:
- Kirlilik ve bulaşma korkusu ve buna bağlı olarak uzun süren el yıkama, banyo yapma veya temizleme ritüelleri
- Tekrarlayıcı kontrol etme davranışları
- Uygunsuz yerlerde küfretme korkusu veya uygunsuz davranışlarda bulunma korkusu
- Kişinin bir yakınına zarar verdiği ile ilgili ısrarcı düşünceler veya zihinsel görüntüler
- Rahatsız edici ve ısrarcı cinsel düşünceler veya zihinsel görüntüler
- Kişinin dini inanışına karşı nitelikte olan ısrarcı düşünceler veya günah işleme korkusu
- Sayı sayma, sıraya koyma, düzenleme vb. tekrarlayan davranışlar
OKB hem yetişkinlerde hem de çocuk ve ergenlerde görülebilen bir rahatsızlıktır. Birçok psikolojik rahatsızlıkta olduğu gibi OKB de biyolojik, psikolojik ve sosyal birçok etmenin bileşimi sonucunda meydana gelebilir. Bireyin hayatı boyunca karşılaştığı stresli ve zorlayıcı yaşam olayları OKB’nin ortaya çıkmasını tetikleyebilirken belirtilerin sürmesine veya artmasına da neden olabilir.
OKB tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Özellikle Bilişsel-Davranışçı Psikoterapi ve gerektiğinde ilaç tedavisi oldukça başarılı sonuçlar verir. İleri seviyeli ve iyileşmeye dirençli durumlarda ise başvurulabilecek başka birtakım tıbbi yöntemler de mevcuttur.
İçindekiler
Obsesif Kompulsif Nasıl Anlaşılır?
Kişilerin aynı düşünceyi tekrar eden bir şekilde düşünmeleri ve bunun da sağlıksız bir hal almasına obsesif kompulsif bozukluk denmektedir. Özellikle çevreleriyle ilgili kararları veremeyen kontrol edemeyen ve bunun böyle olduğunu düşünen kişiler için bunlar önemli olmaktadır. Okb hastaları ne düşünür konusuyla ilgili bu hastaların özellikle kendilerinin bir düşüncenin rahatsız etmesi sonrasında olumsuzluklara yitireceğini düşünerek bunları saplantı haline getirmesi gibi bir süreç işlemektedir. OKB’li beyin nasıl çalışır sorusuna karşılık özellikle bu beyinlerin kendileriyle ilgili bazı noktaları saplantı haline geliştirmiş oldukları duygulardan kurtul olmadıkları için de kendilerinin panik atak gibi problemlerine yaşanabildiği bir rahatsızlık olmaktadır.
Özellikle son zamanlarda obsesif kompulsif bozukluğu olan kişiler nasıl davranır konusuyla ilgili pandemi sonrasında bu kişilerin kendileri ve çevreleri ile ilgili olumsuz düşüncelere sahip oldukları da belirtilmektedir . Obsesif kompulsif bozukluk kimlerde görülür sorusuna da özellikle kendini nitelikli hisse edemeyen kişilerde görülebilen rahatsızlıklar arasında yer aldığı belirtilmektedir. OKB beyni nasıl etkiler gibi konularda özellikle bu rahatsızlıklara sebep olan noktaların beyinle ilgili değil düşüncelerle ilgili olduğu belirtilmektedir. Yani kişiler aynı şeyleri sürekli düşündükleri için bu sıkıntıları yaşamaktadırlar dolayısıyla özellikle obsesif kompulsif bozukluğun tedavisinde
Özellikle kişilerin yaşadıkları bu durumun çözümlenmesine yardımcı olunur. Obsesif kompulsif bozukluk kişilerin akıllarında belirledikleri belli bazı şeylere takıntılı olacak şekilde düşünmek ya da yapmak gibi söylenebilir. Örneğin temizlik konusunda Obsesif kompulsif bozukluk yaşayan kişi sayısı oldukça fazladır ayrıca özellikle pandemi sonrasında kişilerin obsesif oğluna olasılığı da artmıştır. Bunun temel nedeni kişilerin özellikle kirlendi yüklerinde hasta olacakları anlayışı olmaktadır. Bunların yenilmesinde doktora kişilere bunların anlatılması ve çözüm sürecine girilmesi sağlanmalıdır. Sağlıklı bir şekilde kalabilmek için takıntılı oldukları noktaların giderilip daha sonrasında da problemlerin çözülmesine katkı sağlanabilmektedir.
Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedir?
Obsesif kompulsif bozukluğu belirli bir şeye, düşünceye takıntılılık derecesinde bağımlı olan kişilere denize bilmektedir özellikle takıntılı olduğu şey sürekli yapma ya da örneğin bir kişinin kendinin sürekli kirli olduğunu düşünmesi gibi çeşitli şekillerde ortaya çıkabilen ve herkes deki belirleyicisi farklı olan bir rahatsızlıktır. Son zamanlarda psikiyatri servislerine en sık gidilen rahatsızlıklar arasında yer aldığı için kişilerin kendi mental sağlıklarının da iyi olabilmesi için çalışmalarına ihtiyacı bulunmaktadır. Özellikle bu gibi belirtileri gösteren kişilere rahatsızlıklarını tetikleyici davranışlarda bulunmak risklidir.
Obsesif kompulsif bozukluk çeşitli şekillerde kendini gösterebilen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın çözümü de genellikle kişilerin mental olarak kendilerini iyileştirme ve bu iyileşme sürecinde çevresinin de onlara destek olarak iyileşmesine katkı sağlaması gibi bir süreç işlemektedir. Obsesif kompulsif bozukluğu olan kişiler nasıl davranır konusunda özellikle bu kişiler kendilerini sürekli temizleme eğiliminde olan kişilerdir ya da bağımlı oldukları takıntılı oldukları şeyleri daha çok yapma eğiliminde oldukları için bu kişilerin belli başlı noktalarda sıkıntı son zamanlarda özellikle pandemi sonrasında küçük çocuklar üzerinde de sıklıkla görülen obsesif kompulsif bozukluk oldukça sıkıntılı bir hastalık olduğu için dikkatli olmak gerekmektedir. Obsesif kompulsif kaç yaşında başlar konusuyla ilgili henüz net bir karar verilmemiş olsa bile bu konuyla ilgili araştırmalar da yapılmış ve bunun neticesinde de kişilerin bu hastalığa başlamanın yaşı olmadığı aniden gelişecek bir sınavlarla da bu hastalığın görülebileceği belirtilmiştir buna örnek olarak pandemi sonrasında söylenebilmektedir özellikle pandemi sonrasında herkeste paranoya halinde başlayan obsesif kompulsif bozukluklar kişilerin kendilerini pis hissetmek gibi tehlikeli şekillerde kendilerine zarar verecek düzeyde yıkamaları ya da evlerini sürekli temizlemeleri gibi şekilleniyor ortaya çıkabilmektedir. Bu sorunların çözümüne kişilerin öncelikle kendilerini kabul etmesi ve daha sonrasında da doktor kontrolünde işlemlerin gerçekleştirilmesini sağlanması gerekmektedir. Obsesif kompulsif bozukluk kimlerde görülür sorusuna net bir cevap vermek zor olsa da özellikle belirli travmalar atlatmış kişilerin bu rahatsızlıklardan zarar görmesi mümkün olmaktadır.
Obsesif Kompulsif Bozukluk Belirtileri Nelerdir?
Obsesif kompulsif belirtileri kişilerin takıntıların görmezden gelmesi ya da engellemeye çalışması gibi çeşitli şekillerde ortaya çıkmakta ve bunların engellenmesi imkansız hale gelmektedir. Özellikle OKB beyni nasıl etkiler gibi sorularda kişilerin bu konularla ilgili çözümlerinin bulunmasının önemli olduğu ve beynin hasar almasını da engellemediği belirtilmektedir. Bu kişilerin durumları ilerlediği takdirde OKB hastaları ne düşünür konusunda da özellikle kişilerin kendilerini psikolojik olarak rahatsız hissettikleri de belirtilmektedir. Bu gibi sorunlarla karşılaşıldığı için rahatlamak amacıyla bu kişilere yardım edebilmek de ve özellikle OKB li beyin nasıl çalışır ilgili soruların cevabının verilmesi gerekmektedir. Neticede toplum içinde büyük bir sıkıntı teşkil eden bu rahatsızlıkların yaşanması kişileri de oldukça yoracak bir sürece sokmaktadır.
Sürekli olarak OKB hastaları ne düşünür ya da obsesif kompulsif bozukluğu olan kişiler nasıl davranır gibi konularda kişilerin araştırmalı devam ettirmesi de görülen etkilerden olmaktadır. Kişilerin çevresel streslerden ya da biyolojik streslerden kendini arındırması önemli olduğu için özellikle bu OKB de beynin bazı bölümlerinin daha fazla aktif olmasıyla karşılaşılabilmektedir. Beyin hızlı çalıştığı için aynı olayları sürekli tekrar etme gibi yönelimlere bulunularak özellikle hızlı çalıştığı için bu hastalığın ortaya çıktığı belirtilmektedir. Özellikle bu kişiler OKB zekayı etkiler mi gibi sorularla karşılaştığı için bu kapsamda belirtilerek karşılayan kişilerin özellikle kirlenme korkusu bir yerlere dokunma korkusu gibi belirtilerden herhangi birini içeriyorsa zaten bunların kişiler tarafından olup olmadığıyla ilgili belirtiler gözlemlenebilmektedir.
Obsesif Kompulsif Bozukluk Bir Akıl Hastalığı Mıdır?
OKB zekayı etkiler mi ya da OKB beyni nasıl etkiler konusuyla ilgili özellikle şunları söylemek mümkündür obsesif kompulsif bozukluk kendi içerisinde kişilerin belli başlı takıntılara sahip olduğu ve bu nedenle de belli başlı noktaları sürekli yaparak kendini rahatlatma isteğinde olduğu bir rahatsızlıktır. Beyinle ilgili herhangi bir engel söz konusu değildir fakat yaşam boyu süren bu rahatsızlıkla baş etmek hem kişileri hem de çevresindekileri oldukça yormaktadır. Bundan dolayı kişilerin obsesif kompulsif ile savaşmaları için özellikle çevrelerinden de gereken desteğin alınması önemlidir. Kaç çeşit OKB vardır ya da obsesif kompulsif bozukluk evliliğe engel mi gibi sorular kişilerin hangi OKB ‘li olduğu veya çevreleriyle iletişimin ne düzeyde olduğuna göre evlenip evleneceği ya da çeşitlerinin belirlenebileceği bilinmektedir.
Özellikle obsesif kompulsif bozuklukların kendi içerisinde de ilerlediği görülebildiği için bu kapsamda çok fazla çeşidi olmadığı da görülmektedir. Obsesif kompulsif bozukluğun en çok karıştırıldığı hastalıklar depresyon şizofreni ya da sosyal kişilik bozukluğudur . Bu nedenle teşhis edilmesinde çevresel etkilerin görüldüğü gibi özellikle doktor kontrolünden geçilmesi de gerekmektedir gereken kontroller yapıldığı takdirde herhangi bir problem meydana gelmeden işlemlerin gerçekleştirilmesi mümkün hale gelecek ve sorunların da çözümüne katkı sağlanacaktır. Obsesif kompulsif bozukluğu olan kişiler nasıl davranır sorusuyla ilgili de özellikle bu kişilerin takıntılı oldukları şeylere sürekli yapma isteğinde bulundukları görülmektedir. yeni paragraf obsesif kompulsif bozukluk şizofreniye dönüşür mü Obsesif kompulsif bozukluk bir akıl hastalığı değildir fakat belli başlı sıkıntılar örneğin anksiyetesi olan bir kişinin obsesif olması da beklenen bir olaydır. Özellikle obsesif kompulsif bozukluk zarar verir mi gibi konularda kişilerin kendilerine ve çevrelerine zarar verdiği de görüldüğü için bu kapsamda hızlı bir şekilde tedavi sürecine girilmesi ve bu tedavi sürecinin de olumlu şekilde olmasının sonrasında objektiflikten kurtulabilmesi mümkün olabilmektedir.
Fakat özellikle kişilerin kendilerinin bu konuları reddetmeleri nedeniyle de bu konularda başarılı olunması da mümkün hale gelmemektedir. Neticede yapılacak olan düzenlemeler sonrasında kişilerin obsesif yüklerinin çözülmesini ve daha sonrasında da bu sorunların tekrar ortaya çıkmasının önlenmesi zor olmaktadır. Obsesif kompulsif bozukluk evliliğe engel mi konusunda kişilerin kendileriyle ilgili kararları verebilmesi gerekmektedir. Neticede bu konularla ilgili gerekli ilaçlarını alınması ya da psikoterapi seanslarının geçilmesi sonrasında mental olarak sağlıklı olan kişilerin evlenmesi de mümkün hale gelebilmektedir. Özellikle obsesif kompulsif zarar verir mi konusunda kişilerin bu konularda net bir kanıya varılmadığını da bilinmesi gerekmektedir çünkü obsesif kompulsif bozukluk beyin hasarının sonucunda oluşan bir olay değildir ve ayrıca da bu bozukluğun oluşmasının temel engelleri kişilerin kendilerini takıntılı bir şekilde uyarmaları olabilmektedir. Bundan dolayı öncelikle tedavi yöntemlerinde davranış terapisi ya da ilaç tedavisi gibi çeşitli tedaviler alınarak çözülebilmektedir.
Obsesif Kompulsif Bozukluk İlerlerse Ne Olur?
Obsesif Kompulsif bozukluk ilerlerse ve tedavi edilmezse kişilerin bu beyinsel yaşadıkları sıkıntıların özellikle OKB zekayı etkiler mi gibi sorularda kişilerin kendilerini çok kötü hissetmesi gibi sonuçlarla karşılaşılmaktadır. Özellikle kendilerine ve çevrelerine bulundukları zararları gören kişilerin tedaviyi kabul etmeleri mümkün olduğu için özellikle abartılı veya takıntılı düşünceleri yok etmeye ya da azaltmaya yönelik tedavi alınarak işlemlerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu işlemler sonrasında sorunları hızlı bir şekilde çözülmesi ve obsesif kompulsif zarar verir mi konusunda da kişilerin bu konuda zarar görmesini engellenmesi gerekmektedir. Neticede her ne kadar obsesif kompulsif bozukluk yaşansa da bunun çevreye kazandırılması ve özellikle çevreye zarar veren bir kişi olmaktansa daha dikkatli bir şekilde tedavi yöntemlerinin incelenerek kişilerin daha sağlıklı hale getirilmesi gerekmektedir. Bu işlemler yapıldıktan sonra sorunların hızlı bir şekilde çözümü sağlanmaktadır. Bu kaç çeşit OKB vardır konusunda özellikle kişilerin de bu konularla ilgili dikkatli olmasının önemi büyüktür. Neticede dikkatli bir şekilde tedavi yöntemlerini izlenmesi sonrasında sorunların da ortadan kalktığı belirtilmektedir.
Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Obsesif kompulsif bozukluk evliliğe engel mi ya da obsesif kompulsif kaç yaşında başlar gibi soruları soran kişilerin özellikle bu konuda önemsenmesi gereken noktalardan biriyim bu hastalık ortaya çıktıktan sonra tedavinin yapılması ve kişilerin mevcut durumdan uzaklaştırılmasıdır. Neticede bu durum sağlık açısından tehlikeli olduğu için kişilerin öncelikle tedavi olup daha sonrasında evlilik gibi hayatın önemli noktalarından olan bunlara erişmesi gerekmektedir.
Obsesif kompulsif bozukluk tedavisinde özellikle 2 tür tedavi işlenmektedir. Bunlardan biri duygusal davranışları bize diğeri de ilaç tedavisidir. İlaç tedavisini alan kişiler özellikle seratonin etkisinin artırılması ve bu sayede de abartılı düşüncelerin akıllardan silinmesi şeklinde devam edilmektedir. Bunlara devam edildiğinde sorunların da hızlı bir şekilde çözüldüğü görüldüğü için bu kapsamda dikkatli olması önemli olmaktadır. Neticede kişilerin sağlığını olumsuz etkileyen bu rahatsızlığa karşı tedavi yöntemlerinin incelenmesi ve buna yönelik de tedavilerin yapılması oldukça önemli olmaktadır. Gerekli olan tedaviler yapıldığında sorunlarının çözüldüğü belirtilerek OKB ‘li beyin nasıl çalışır konusunda hastaların tedavisi sağlanmaktadır.