
Şizofreni spektrumu ve diğer psikotik bozukluklar nelerdir? Şizofreni hastalığı nasıl başlar? Şizofreni hastaları ne görür? Bir insanın şizofren olduğu nasıl anlaşılır? Şizofreni hastaları ne görür?
Bu hastalık birçok farklı faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Şizofreni spektrumu ve diğer psikotik bozukluklar en basit tanımıyla kişinin gerçeklik algısının değişmesi olarak belirtilebilir. Kişi düşünceleri çarpıtarak sosyal çevresinden farklı davranmaya başlar. Bu durumda hem kendisi hem de çevresi için olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Bu hastalık ciddi seviyelere ulaşmadan uzmanlar tarafından kontrol altına alınmalıdır. Ciddi seviyeye ulaşan hastalık kişinin kendisini oldukça olumsuz etkiler. Bu nedenle böyle bir hastalıktan şüpheleniliyorsa yapılması gereken en önemli şey tedavi sürecine hemen başlanmasıdır.
Tedavi süreci doğru bir şekilde verilirse hasta sağlığına kavuşabilir ve hayatını normale indirgeyebilir. Bir insanın şizofren olduğu nasıl anlaşılır? Bu durumu anlamak için profesyonel olmak gereklidir. Bir kişi ancak davranışlarına bakarak böyle bir durumun söz konusu olabileceğini öngörebilir. Net ve kesin tanıyı öğrenmenin en kolay yolu kişinin doktora görünmesi gerekmektedir. Kişinin davranışlarındaki dengesizlikler ve sosyal hayata uyum sağlayamaması, duygu durumundaki çarpık davranışlar ve dengesizlikler bu hastalığın belirtileri arasında yer alabilir. Hasta hayal ve gerçeği ayırt etmekte zorlanıyorsa bir doktordan geç kalmadan yardım almalıdır.
Şizofreni spektrumu ve diğer psikotik bozukluklar belirtilerini çok bariz bir şekilde ortaya koymaktadır. Gerçekle hayali ayırt edemeyen insanlar ve duygu durumundaki aşırı tepkiler, belirtiler olarak ortaya çıkmaktadır. Bu ve bunun gibi birçok belirti de kendini göstermektedir. Bu kişiler gerçek dışı olaylara çok kolay inanabilir. Hayaller hayatlarında ön plandadır. Gerçekte olmayan şeyleri görme eğilimine sahip olabilirler. Düzensiz konuşma biçimi de bu hastalarda görülen belirtiler arasındadır. Anlamsız kelimelere yer vermek ve düzenli konuşmanın bulunmaması hastalığı destekler niteliktedir. Bu semptomları gösteren kişilerin tedavi alması oldukça önemlidir. Bunun için tanılanması ve doktora görünmesi gerekmektedir.
Şizofreni hastalığı nasıl başlar? Bu hastalık genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda kendiliğinden başlayabilir. Kişi eğer hayatında travmatik, stresli ve çarpıcı olaylar yaşadıysa bu duruma bağlı olarak da hastalık seyretmeye başlayabilir. Küçümsenmeyecek bir hastalık olduğu için böyle bir şüphe olduğundan tıbbi yardım almak şarttır.
İçindekiler
Şizofreni Nedir?
Psikolojik bir hastalık olarak ortaya çıkan şizofreni spektrumu ve diğer psikotik bozukluklar gerçeklikten kopma, duygu durumlardaki ani değişimler, konuşma bozuklukları ve mantıksız kelimeler kullanma ya da halüsinasyonlar görme şeklinde rahatsızlıklarla ortaya çıkmaktadır. Bun hastalık için tanı profesyonel kişiler tarafından yapılması gereklidir. En özet tanımıyla gerçek olguları ayırt edememe diye adlandırabiliriz. Bu hastalar toplum tarafından saldırgan ya da çoklu kişiliğe sahip gibi adlandırılsalar da aslında böyle değildir. Üstelik hastalarda şiddete yatkınlık da çok az derecede görülmektedir. Topluma tekrar bu hasları kazandırmak için tedavi olmaları ve iyileştirilmeleri gerekmektedir. Şizofreni spektrumu ve diğer psikotik bozukluklar tedavi olmak şarttır.
Şizofreni Belirtileri Nelerdir?
Şizofreni spektrumu ve diğer psikotik bozukluklar birçok farklı nedenlerle beraber ortaya çıkabilmektedir. Bireyin düşünme tarzının ve davranış sürecinin farklılaşmaya başlamasıyla ortaya çıkmasıdır. Bu süreçte sansılar görülmeye başlanır. Bir durumu olmuş gibi düşünmek ve bunun gerçekliğine kendi kendine kesinmiş gibi inanmaya başlamak belirtiler arasında yer almaktadır.
Bir ortamdaki yorumların kendisi için olduğuna inanabilir, bir bireyin kendisine âşık olduğunu düşünebilir.
Gerçekte olmayan şeyleri varmış gibi algılamaya başlayabilirler. Şizofreni hastaları ne görür? Bu hastalar sanrılar ve halüsinasyonlar görmeye oldukça meyillidir. Gördükleri şeylerin gerçek mi yoksa hayal mi olduğunu ayırt etmekte zorlanabilirler.
Düşüncelerdeki çelişkiler ve düzensiz semptomlarda kendini açığa çıkarmaktadır. Bu duruma bağlı olarak düşüncede kendileri ile çatışma meydana gelebilir. Tüm bu durumlar kişinin sosyal hayatını da büyük ölçüde etkilemektedir.
Şizofren biriyle nasıl konuşulur?
Bu kişilerin duygu durumları oldukça farklı olduğu için sakin ve anlayışlı bir tavırda konuşulmalıdır. Onları etkileyecek olumsuz yorumlardan kaçınmak oldukça önemlidir.
Bu kişilerin motorsal hareketlerinde birçok farklılıklar görülebilir. Örneğin dengesiz hareketler kişinin hayatını etkileyerek günlük yaşamında yapması gereken şeyleri yapamamasına neden olabilir.
Hastalığın seyrinin ilerlemesine bağlı olarak kişide göz teması kurmayabilir ve yüz ifadesi monotonlaşmaya gidebilir. Hastalık seyri ilerlemeden tedaviye başlanması oldukça önelidir. Şizofren biri ceza alır mı? Hastalığın derecesine bağlı olarak bu hastalar cezai ehliyetten muaf tutulabilir.
Şizofreni Spektrumu ve Diğer Psikotik Bozuklar
Bu alan kendi altında farklı hastalıklara ayrılmaktadır. Şizofreni spektrumu ve diğer psikotik bozukluklar farklı olarak ortaya çıkabilmektedir. Kendi altında kategorize edilmiş bu noktaları ayrı ayrı açıklamak mümkündür.
Deluzyonel Bozukluklar
Bu durumlar kişi tarafından görüldüğü iddia edilen sabit düşüncelerdir. Aksini kanıtlayamadığınız süre kişi bu düşünceleri net olarak gerçekmiş gibi kabul eder. Bu başlık kendi altında farklı konuları kapsar. Örneğin dini temalarda olabilir. Şizofren bir kişi evlenebilir mi? Bu kişiler medeni kanuna göre akıl hasları grubunda yer aldığı için resmi olarak evlenmeleri yasaktır.
Kısa Psikotik Bozukluk
Sanrıların kişide görülmeye başlamasıdır. Bu durum 1 gün ile bir ay arasında sürebilmektedir. Genellikle duygusal kargaşaların çok yaşandığı durumlarda ortaya çıkmaya başlar. Bu bozukluğun görülme sıklığı net olarak kestirilemez. Ancak nadir olarak ortaya çıktığı psikoloji dünyası tarafından kabul edilmektedir. Kimler şizofren olmaz? Bu hastalık genetik faktörlere bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Eğer genetik olarak bu konuda yatkınlığınız yoksa ve travmatik ve hayatınızı derinden sarsan olaylar yaşamadıysanız bu hastalığa yakalanma olasılığınız oldukça düşüktür ancak tamamen bu hastalığa yakalanmaz diyebileceğimiz kriterler bulunmamaktadır.
Şizofreniform Bozukluk
Bu hastalık genellikle travmatik bir olaya ek olarak ortaya çıkmaya başlamaktadır. Histerik durumlar ile kendini gösterebilen bu hastalık şizofreni spektrumu ve diğer psikotik hastalıkları kapsamaktadır. Bu noktada genetik etkenlerin etkisi daha düşüktür. Bu dönem bir ay kadar sürebilmektedir. Şizofreni ne hisseder? Bu hastalık tanısı koymuş insanların duygu durumları oldukça değişken ve farklı olabilmektedir. Normal bir insana olağan gelen bir davranış onlar için abartı ya da size absürt gelen bir davranış onlar için normal karşılanabilir. Şizofren hastası saldırır mı? Hastalığın seyrine ve şiddetine göre kişilerde saldırma eğilimi görülebilmektedir.
Şizofreni
Bu hastalık sağlıklı düşünce akışının azalmaya başlamasıyla beraber ortaya çıkmaktadır. Çoğu zaman bu hastalık yavaş yavaş ilerlemeye başlamaktadır. Tehlikeli ve zararlı gibi görünseler de erken tedavi ile hastalık kontrol altına alınabilir. Şizofren kaç sene yaşar? bu hasların ortalama ömrü ABD’de yapılan bilimsel bir araştırmaya göre 61 yıl olarak saplanmıştır.
Şizoaffektif Bozukluk
Bu hastalığın kesintisiz bir sürece girmesi olarak adlandırılabilir. Bu aşamada major depresiflik de ortaya çıkabilmektedir. Manik dönemlerde ön planla yer almaktadır. Haftadaki iki kez sanrılar görülmeye başlanır. Bu da kişinin hayatını oldukça olumsuz etkilemeye başlar. Şizofren bir hasta kaç yıl yaşar? Bu hastaların ortalama yaşam süresi 60 küsür yıl olarak saptanmıştır. Bilimsel verilerle de bu bilgi desteklenmiştir.
Madde veya İlaca Bağlı Psikotik Bozukluk
Bu bozukluğun nedeni kişinin madde ya da ilaç kullanmasına bağlı olmaktadır. Kişi eğer madde kullanıyorsa şizofreni belirtileri göstermeye başlayabilir. Aynı zamanda yan etkilerinde bu tarz belirtilerin olduğu ilaçlar da aynı şekilde bu tarz bozukluklara neden olabilir.
Başka Tıbbi Bir Duruma Bağlı Psikotik Bozukluk
Kişinin tıbbi bir rahatsızlık yaşamaya başlaması bu durumu tetikleyen etkenler arasında yer alabilir. Buna bağlı olarak bu tarz bozukluklar ve belirtiler gösterebilir.
Şizotipal Kişilik Bozukluğu
Bu tarz hastalıklarda kişi her şeyi kendi içerisinde yaşamaya başar. Alınganlık ve kaygı gibi durumlar da oldukça fazla görülebilir. Olaylara tepki vermeden kendi içinde yaşamaya başlanır. Sosyal aktiviteler kişilere aşırı derecede heyecan yapabilir. Aynı zamanda bu kişiler toplumda garip karşılanabilir.
Başka Bir Mental Bozuklukla Birlikte Olan Katotoni
Şizofrenin alt başlığında seyreden bu rahatsızlık başka hastalıklarla da ortaya çıkabilmektedir. Bu hastalar kaldırılan noktada balmumu gibi kalırlar. Hastalar anlamsız mimikler ve tekrarlayan hareketler gösterirler. Mimikleri çoğu zaman tuhaftır. Şizofren hastaları kendi kendine konuşur mu? Bu hastalar hastalığın seyrinin artmasına bağlı olarak kendi kendilerine de konuşmaya başlayabilirler. Hastalığın seyrinin artmasına bağlı olarak birçok yan etki de beraberinde artmaya başlar. Farklı tepkiler ve belirtiler ile kişi hastalığın pençesine daha çok düşebilir.
Ankara Psikolog kadromuz ile ruh sağlığınızı destekleyin. Alanında deneyimli psikologlarımızla, hayatınızdaki zorluklarla başa çıkın ve daha iyi bir yaşam için ilk adımı atın. Ankara psikolog hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi ve randevu için buraya tıklayın.

Evre Psikoterapi