İçindekiler
Kadına Yönelik Şiddetin Psikolojik Etkileri Nelerdir?

Kadına yönelik şiddet, aile içi şiddeti, kız çocuklarına ve kadınlara yönelik cinsel istismarı, kadın kaçakçılığını, insani kriz ortamlarında şiddeti, doktor-hasta ilişkilerinin kötüye kullanılması dahil kadın hastalara yönelik şiddeti ve işyerinde kadınlara yönelik taciz ve ayrımcılığı içeren küresel bir sorundur. İstismara uğramış kadınların zihinsel sekelleri arasında travma sonrası stres sendromları, anksiyete ve depresif bozukluklar, intihar eğilimi, madde kötüye kullanımı ve dissosiyatif ve somatoform bozukluklar yer alır. Bununla birlikte, bugüne kadar psikiyatri ve psikoterapi, ruh sağlığını etkileyen bir faktör olarak şiddeti büyük ölçüde ihmal etti.
Kadına yönelik şiddet terimi, kadınlara karşı kullanılan cinsel, psikolojik ve fiziksel zorlayıcı eylemlerin toplamı olarak tanımlanmıştır. Kadına yönelik şiddet, yıkıcı bir insan hakları ihlalidir ve etrafını saran utanç, damgalama ve sessizlik nedeniyle genellikle bildirilmeyen bir suçtur. Çok çeşitli kategorileri kapsayan fiziksel, cinsel ve psikolojik biçimlerde kendini gösterir: tecavüz, yakın partner şiddeti, dayak, psikolojik taciz, taciz, zorla evlendirme, insan kaçakçılığı, cinsel sömürü ve asitli saldırılar bunlardan birkaçıdır.
Şiddetin birey üzerindeki etkileri nelerdir?
İlişkilerde kadına yönelik şiddet, genellikle tek bir eş tarafından bir kadın ortağa yöneltilen, güce (ve çoğu zaman) cinsiyete dayalı bir suçtur. Şiddetli ilişkilerin merkezinde bir güç ve kontrol modeli vardır. Bireysel olaylar şiddetli veya taciz edici görünmeyebilir, ancak zaman içinde bir araya getirildiğinde ve deneyimlendiğinde, bir ilişkide bir kişinin gücü elinde tutması ve diğeri üzerinde çok fazla kontrol sahibi olmasıyla sonuçlanır. Olaylar ilk başta ciddi görünmeyebilir, ancak genellikle zamanla tırmanarak kadınların aşağılanmış, izole edilmiş ve yaşamları üzerinde çok az kontrole sahip olduklarını hissetmelerine neden olur.
Kadına şiddetin sonuçları nelerdir?
Şiddet ve istismar deneyimleriyle ilişkili sağlık ve ruh sağlığı etkilerinden bazıları şunlardır:
- Yaralanma/sakatlık
- Yeme bozuklukları
- Uyku bozuklukları
- Gebelik komplikasyonları
- Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
- İçki/uyuşturucu kullanımı
- Depresyon
- Endişe
- Travma
Ekonomik etkiler şunları içerebilir:
- Çalışamama ve ücret kaybı (örn. sağlık endişeleri, eş kontrolü);
- Uzun ve maliyetli mahkeme savaşları;
- Konut ve mülk kaybı;
- Danışmanlık ve sağlık bakım maliyetleri.
- Sosyal etkilerden bazıları şunlardır:
Düzenli faaliyetlere katılım eksikliği;
- İngilizce öğrenmesi engellendi;
- Haklarını ve mevcut hizmetleri bilmemek;
- Taciz edici ilişkilerde kapana kısılmış;
- İzolasyon veya yabancılaşma
- Aile ve arkadaşlar;
- Kültürel ve/veya dini
Kadına yönelik şiddete neden olan faktörler?

Kadına yönelik şiddetin yapısal nedenleri arasında ataerkil kökenli toplumsal cinsiyet rolleri, toplumsal cinsiyete ilişkin klişeler ve bunun sonucunda ortaya çıkan güç ilişkileri yer almaktadır. Hakimiyet, güç ve kudret eril olarak görülürken, kadınlara boyun eğici, edilgen, hoşgörülü gibi nitelikler atfedilir. Bugün bile bu atıflar, kadınların önemli siyasi karar alma süreçlerinden ve makamlardan dışlanmasına yol açmaktadır. Toplumun ilgili alanlarındaki bu temsil eksikliği, kadınların ihtiyaçlarının ihmal edilmesine ve şiddetin yerleşik hale gelmesine yol açmaktadır.
Şiddete uğrayan kadın ne hisseder?
Bir suçun kurbanı olmak korkutucu olabilir ve hayatınızı ciddi şekilde etkileyebilir. Anlamadığınız fiziksel, duygusal ve psikolojik tepkiler üretebilen travmatik bir deneyimdir. Herkesin suçun etkilerini farklı şekilde deneyimlediğini ve her tepkinin normal olduğunu bilmek önemlidir.
- Şok, panik veya güçsüz
- Korkmuş, güvensiz, boş, hissiz veya yalnız
- Stresli, endişeli, sinirli veya yorgun
- Üzgün, depresif veya kızgın
- Suçlu, utanmış, utanmış veya kirli
Karşılaşabileceğiniz bazı yaygın reaksiyonlar şunları içerir:
- Duygularınızı kontrol etmekte sorun yaşamak
- Benlik saygısı veya öz-değer duygusu kaybından muzdarip olmak
- Konsantrasyon sorunu yaşamak veya unutkan olmak
- Sürekli tetikte (veya paranoyak) hissetmek
- Suçla ilgili geçmişe dönüşler veya anılar olması
- Başkalarını uzaklaştırmak ve yalnız kalmak
- Uyku veya yeme alışkanlıklarını değiştirmek veya kâbus görmek veya uykusuzluk çekmek
Herkes duygularıyla kendi yöntemleriyle tepki verir ve ilgilenir. Her insan için farklı baş etme mekanizmaları çalışır. Aşağıdaki ipuçları, duygu ve tepkilerinizle başa çıkmanıza yardımcı olabilir.
- Güvendiğiniz biriyle nasıl hissettiğiniz hakkında konuşun
- Şu anda büyük yaşam kararları vermeyin
- Düzenli olarak yiyin ve fiziksel egzersiz yaptığınızdan emin olun
- Alkol ve uyuşturucu kullanımını sınırlayın
- Kendinize karşı nazik ve nazik olun
Kadına şiddetin temelinde ne var?
“Hayal kırıklığı, şiddet içeren medyaya maruz kalma, evde veya mahallede şiddet ve diğer insanların davranışlarını düşmanca görmedikleri halde düşmanca olarak görme eğilimi” gibi pek çok şiddet nedeni vardır.
Neler psikolojik şiddete girer?
İlk yaklaşımda, psikolojik şiddet, ihlal edilen kişinin psikolojik olarak zarar görmesini içeren şiddet türü olarak tanımlanabilir. Psikolojik şiddet yaşıyorsunuz, yani bir ajan gönüllü olarak bir ajana psikolojik sıkıntı verdiğinde. Psikolojik şiddet, fiziksel şiddet veya sözlü şiddetle uyumludur. Cinsel saldırı mağduru bir kişiye verilen zarar, yalnızca vücuduna verilen fiziksel yaralanmalardan kaynaklanan zarar değildir; olayın yol açabileceği psikolojik travma, psikolojik bir şiddet türü olan uygulanan şiddetin ayrılmaz bir parçasıdır.
Psikolojik şiddet aynı zamanda bazı önemli ve zor etik ikilemler de doğurur. Her şeyden önce, psikolojik şiddet eylemine fiziksel şiddetle tepki gösterilmesi haklı mıdır? Örneğin, psikolojik şiddet durumlarına bir tepki olarak işlenen kanlı veya fiziksel şiddet içeren isyanları mazur görebilir miyiz? Hatta (en azından kısmen) bir miktar psikolojik şiddet içeren basit bir mobbing vakasını düşünün: mobbinge fiziksel olarak şiddet içeren bir şekilde tepki vermek haklı gösterilebilir mi?
Biraz önce ortaya atılan sorular şiddeti tartışanları sert bir şekilde ikiye ayırıyor. Bir yanda, fiziksel şiddeti şiddet davranışının daha yüksek bir çeşidi olarak görenler duruyor: psikolojik şiddete fiziksel şiddet uygulayarak tepki vermek, şiddeti tırmandırmak anlamına geliyor. Öte yandan, bazıları psikolojik şiddetin belirli biçimlerinin herhangi bir fiziksel şiddetten daha gaddar olabileceğini iddia ediyor: İşkencenin en kötü biçimlerinden bazılarının psikolojik olduğu ve kişiye doğrudan fiziksel zarar vermeyebileceği de bir gerçektir.
İnsanların çoğu hayatlarının bir noktasında bir tür psikolojik şiddetin kurbanı olmuş olsa da, uygun bir benlik kavramı olmadan bu şiddet eylemlerinin yol açtığı zararlarla başa çıkmak için etkili stratejiler geliştirmek zordur. Psikolojik travma veya hasardan kurtulmak için ne gerekir? Bir benliğin esenliği nasıl geliştirilir? Bunlar belki de filozofların, psikologların ve sosyal bilimcilerin bireylerin esenliğini geliştirmek için yanıtlaması gereken en zor ve temel sorulardan biri olabilir.
Duygusal şiddetin etkileri nelerdir?

Yaşlı bir kişide aniden morarma veya başka bir fiziksel yaralanma olduğunda, istismar barizdir ve görmezden gelinmesi imkansızdır. Duygusal istismarın etkilerini fark etmek çok daha zordur. Bu nedenle, yaşlı hastaların duygusal istismarı daha az anlaşılır ve diğer yaşlı istismarı türleri kadar doğru bir şekilde ölçülmez. Yaşlı istismarını tanımak ve önlemek çok yönlü ve disiplinler arası bir yaklaşım gerektirir. Aileler, arkadaşlar, doktorlar ve bakıcılar, bu istismarın ne zaman meydana geldiğini, istismarı kimin yaptığını ve nasıl durduracağını belirlemek için birlikte çalışmalıdır. Duygusal istismarın bazı etkilerinin daha iyi anlaşılmasıyla, tüm taraflar bunun olmasını engellemek için daha iyi bir iş çıkarabilir.
Duygusal istismarın etkilerinin çoğu psikolojiktir. Bu değişikliklerden bir veya ikisini kendi başına fark etmek, kötüye kullanım anlamına gelmez. Huzurevi sakininin tesiste kendini rahatsız hissetme veya başka nedenlerle depresyona girme olasılığı her zaman olacaktır. Bununla birlikte, davranış ve ruh halinde birkaç değişiklik fark ederseniz, bu, kişinin tekrarlayan taciz eylemlerinden mustarip olduğunu gösterir.
Genel olarak, özellikle farklı davrandıklarını veya davrandıklarını fark ederseniz, her zaman bir huzurevi sakini ile konuşmalı ve onlara duygusal durumları hakkında soru sormalısınız. Duygusal istismarın birçok psikolojik etkisi vardır, örneğin:
- Depresyon
- Aşırı korku ve kaygı
- Umutsuzluk veya çaresizlik duyguları
- Ajitasyon ve hayal kırıklığı
- Karar verememe
- İlgi ve coşku kaybı
- Kendine güvensiz
- Pasiflik ve iletişimsel olmayan davranış
- Davranış veya kişilikteki değişiklikler
Duygusal istismarın zararı, hastadaki davranış değişikliklerinde de kendini gösterecektir. Bazen bu değişikliklerin duygusal sıkıntıdan mı yoksa fiziksel hastalıktan mı kaynaklandığını belirlemek zor olabilir, bu nedenle durumu yakından izlemeniz ve araştırmanız gerekecektir.
Duygusal istismarın bu etkileri çok tehlikelidir, çünkü sıklıkla ciddi sağlık sorunlarına ve genel sağlık ve zindelik düşüşüne yol açabilirler. Örneğin, uyku yoksunluğu ve iştahsızlık özellikle çok yaşlı veya zaten hasta olanlar için tehlikelidir ve sağlığın kötüleşmesine neden olabilir. Hasta aynı zamanda bunama veya diğer zihinsel bozukluklardan mustaripse, bu değişikliklerin gerçek nedenini anlamak da zor olabilir. Duygusal istismarın davranışsal ve fiziksel etkilerinden bazıları şunlardır:
- Uykusuzluk ve uyku eksikliği
- Kilo kaybı ve yetersiz beslenme
- Başkalarıyla görüşmeyi veya konuşmayı reddetme
- Yemek yemeyi, içmeyi veya ilaç almayı reddetme
- Emme, ısırma veya sallama gibi garip davranışlar
- Göz temasından kaçınma
- Düşük enerji, fiziksel aktivite ve yanıt verebilirlik
Ankara Psikolog kadromuz ile ruh sağlığınızı destekleyin. Alanında deneyimli psikologlarımızla, hayatınızdaki zorluklarla başa çıkın ve daha iyi bir yaşam için ilk adımı atın. Ankara psikolog hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi ve randevu için buraya tıklayın.

Evre Psikoterapi