Günlük yaşantımızda karşılaştığımız çeşitli durumlarda kaygılandığımızı hissedebiliriz. Aslında sınavlar, iş görüşmeleri, çeşitli tehlike anları vb. önemli durumlarda belli bir düzeyde kaygı hissetmek normal ve işlevseldir ve o durum için hızlı ve motivasyonlu bir şekilde karar almamızı, hazırlanmamızı, çalışmamızı ve önlemler almamızı sağlayarak olumlu sonuçlar elde etmemizi veya dışarıdaki tehditlerden korunmamızı sağlar. Fakat kaygı düzeyimiz çok yükselip panik ve korku durumuna geliyorsa ve yapmamız gereken eylemlerden bizi alıkoyuyorsa; kaygı duyulan durum sona erdiğinde bile yoğun kaygı hali devam ediyorsa; sonuç olarak kaygı düzeyimiz günlük yaşamımızı önemli derecede olumsuz yönde etkiliyorsa bir kaygı bozukluğu söz konusu olabilir.

İçindekiler
KAYGI (ANKSİYETE) BOZUKLUKLARI
Kaygı bozuklukları hem yetişkinlerde hem de çocuk ve ergenlerde sıkça görülen bir rahatsızlıktır. Toplumun yaklaşık %30’unun yaşamının herhangi bir döneminde anksiyete bozukluğu yaşadığı bilinmektedir. Birçok psikolojik rahatsızlıkta olduğu gibi kaygı bozuklukları da biyolojik, psikolojik ve sosyal birçok etmenin bileşimi sonucunda meydana gelebilir. Bireyin hayatı boyunca karşılaştığı stresli ve zorlayıcı yaşam olayları kaygı bozukluklarının ortaya çıkmasını tetikleyebilirken sürmesine veya artmasına da neden olabilir.
Kaygı bozukluğu yaşayan bireyler yoğun endişe ve korkunun yanı sıra uyku ve iştah bozuklukları, kalp atışlarında hızlanma, hızlı nefes alıp verme veya nefes almada zorlanma, aşırı terleme, vücudun belirli bölgelerinde karıncalanma, kas ağrıları, gerginlik ve halsizlik, ağız kuruması gibi fiziksel belirtiler de yaşayabilirler.
Kaygı bozuklukları tedavi edilebilir rahatsızlıklardır. Psikoterapi, ilaç tedavisi ve çeşitli diğer girişimler belirtilerin iyileştirilmesinde oldukça yarar sağlar.
Kaygı bozukluklarının sıkça görülen türleri arasında Yaygın anksiyete Bozukluğu, Panik Bozukluk, Sosyal Anksiyete Bozukluğu, Fobiler, Seçici Konuşmazlık, Ayrılma Anksiyetesi Bozukluğu ve Agorafobi sayılabilir.
Kaygı Bozukluğu
Kaygı bozukluğu belirtileri ve tedavi yöntemleri pek çok kişi tarafından merak edilmekte ve araştırılmaktadır. Aşırı derecede kaygı duygusu yaşamak ve yaşanılan kaygı duygusunun hayatı olumsuz şekilde etkiliyor olması ile meydana gelen bu psikolojik problem, özellikle kaygı duyulan anlarda yoğun titreme veya terleme ya da hissedilen çarpıntı ile yaşam konforunu oldukça düşürmektedir.
Kaygı Bozukluğu Nedir?
Kaygı bozukluğu belirtileri ve tedavi yöntemleri olması gerekenler çok daha fazla ve yüksek seviyede kaygı yani anksiyete yaşayan kişiler tarafından merak edilmektedir. Kaygı duymak herkes için normaldir ve herkes hayatına farklı dönemlerinde farklı etkenler sebebiyle kaygı duyabilir. Ancak anksiyete hastalığını herhangi bir duruma duyulan basit bir kaygı ile aynı şekilde değerlendirmek doğru olmayacaktır.
Kaygı bozukluğu yani anksiyete hissedilen kaygı duygusunun aşırı derecede ve devamlı olarak meydana gelmesiyle yaşanılan bir rahatsızlıktır ve insanın yaşamını oldukça etkiler. Kaygı bozukluğu yaşayan insanlar herhangi bir sebep dolayısıyla yoğun seviyede kaygı duyabilir ve panik olabilir. Başlarına kötü bir şey gelme olasılığı neredeyse imkansıza yakın olsa bile her zaman en kötüsünü düşünen ve kendilerine ya da yakınlarına bir şey olacak korkusuyla ana odaklanmayan kaygı bozukluğu hastaları bu gibi durumlardan kaçabilmek için kendi hayatlarını kısıtlamaktadır.
Kaygı Bozukluğu Nasıl Anlaşılır?
Anksiyete ile kaygı arasındaki farklar oldukça temel etkenlere sahiptir. Her insan hayatının farklı dönemlerinde çeşitli etkenler dolayısıyla kaygı yaşayabilir. Ancak anksiyete adı verilen ve kaygı bozukluğu olarak adlandırılan bu hastalık herhangi bir durumda kaygı duymaktan daha farklı şekilde meydana gelmektedir. Bu hastalığı yaşayan insanlar durmaksızın ve her zaman yüksek seviyede kaygı hissetmekte ve bu durum hayatlarını devam etmelerine engel olmaktadır. Bu noktada kaygı bozukluğu yaşadığınızı düşünüyorsanız profesyonel bir destek almanız gerektiğini kesinlikle göz ardı etmemelisiniz. Kaygı bozukluğu psikolojik olarak bir tedavi sürecini içeren ve en kısa süre içerisinde tanısı koyularak tedavi edilmesi gereken psikolojik rahatsızlıklardan biridir.
Kaygı Bozukluğu Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Kaygı bozuklukları nelerdir sorusuna verilebilecek pek çok farklı yanıt bulunmaktadır. Bu soruya yanıt vermek için öncelikle kaygı bozukluğunun hangi türlere sahip olduğunu bilmek gerekir. Bunun yanı sıra kaygı bozukluğu hastalığının farklı türlerinin olması tedavi yöntemlerinin de birbirinden farklı olmasını sağlasa da, pek çok kaygı bozukluğu türü genellikle terapi ile tedavi edilmektedir.
Kaygı bozukluğu belirtileri ve tedavi yöntemleri arasında bulunan terapi psikolojik bir tedavi sürecidir. Ancak bazı kaygı bozukluğu türlerinde yalnızca terapi tedavi olarak işe yaramayabilir ya da tedavi sürecinin çok uzun olmasına neden olabilir. Bu gibi bu durumlarda uzman doktorun onayı ile birlikte terapi tedavisine sakinleştirici ilaçlar da eklenmekte ve böylelikle terapinin daha kısa süre içerisinde gözle görülür bir ilerleme gerçekleştirmesi sağlanmaktadır.
Ayrılık kaygısı, fobi, panik bozukluklar, sosyal kaygı bozuklukları ve obsesif kompulsif bozukluklar gibi oldukça farklı türlere sahip olan kaygı bozukluğu hastaları insan hayatını zorlaştıran ve yaşam konforunu düşüren bir psikolojik problem olması sebebiyle kısa süre içerisinde tedavi edilmesi ve kontrol altına alınması gerekmektedir. Tüm bu hastalıklar anksiyete bozukluğu çeşitleri nelerdir sorusuna da yanıt olarak verilebilir.
Kaygı Bozukluğu Geçici mi?
Kaygı bozukluğu kalıcı mıdır sorusu internet üzerinde araştırıldığı takdirde pek çok farklı yanıtla karşılaşmak mümkündür. Farklı uzmanların bu konuda farklı görüşleri olsa da kaygı bozukluğu en temel şekliyle tedavi sayesinde kontrol altına alınabilen yani kalıcı olmayan bir psikolojik rahatsızlıktır. Özellikle uzun süreli bir terapi tedavisi kaygı bozukluğunu büyük ölçüde kontrol altına almakta ve böylelikle hastaların yaşam konforları çok daha yüksek hale gelmektedir. Ancak elbette kaygı bozukluğunun hangi seviyede kontrol altına alınabileceği hastalığın ne şekilde seyrettiğine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bunun yanı sıra kaygı bozukluğu adı ile anılmakta olan pek çok farklı hastalık çeşidi olması da hastalığın ne şekilde kontrol altına alınması gerektiği sorusunun yanıtlarını değiştirmektedir.
Kaygılı İnsan Ne Yapmalı?
Kaygı bozukluğu günümüzün en yaygın psikolojik problemlerinden biridir. Eğer siz de çeşitli sebepler dolayısıyla kaygı bozukluğu yaşadığınızı düşünüyorsanız en kısa süre içerisinde profesyonel yardım almalısınız. Kaygı bozukluğu belirtileri nelerdir sorusuna yanıt vermek gerekirse;
- Durmaksızın endişeli olma durumu,
- Her zaman kötüye odaklanma,
- Kendini gergin ve sinirli hissetme,
- Huzursuzluk,
- Terleme,
- Kalpte meydana gelen çarpıntı,
- Sık sık idrar yapma isteği duyma,
- Uykusuzluk,
- Kaslarda gerginlik,
- Baş ağrısı şeklinde listelemek mümkündür.
Ancak elbette kaygı bozukluğu belirtilerinin herkeste aynı şekilde görüleceğini düşünmek doğru olmayacaktır. Kaygı nedenleri nelerdir sorusuna verilmesi gereken yanıtların birbirinden farklı olabileceği gibi kaygı bozukluğunun belirtileri de herkeste birbirinden farklı şekilde görülebilir.
Eğer yakın çevrenizde kaygı bozukluğu problemiyle karşı karşıya kalan biri varsa ona karşı olan tutumunuzu gözden geçirmelisiniz. Pek çok kişi anksiyete adı ile anılmakta olan kaygı bozukluğu problemine herhangi bir kaygı duyma durumu gözüyle bakmaktadır. Ancak anksiyete adı verilen ve günümüzün en büyük psikolojik problemlerinden biri olan kaygı bozukluğu hastalığının herhangi bir konuda basit bir kaygı duyma durumu ile hiçbir alakası yoktur. Kaygı bozukluğu insanlara ataklar yaşatan ve yaşam konforları neredeyse tamamen düşüren bir psikolojik problemdir. Eğer yakın çevrenizde kaygı bozukluğu sebebiyle atak geçiren biri varsa onu sakinleştirmeye çalışmalı ve ataklar esnasında kendine zarar vermesini engelleyecek bir ortam hazırlamalısınız. Bu durum kaygı bozukluğu olan kişiye nasıl davranmalı sorusuna da yanıt olarak verilmektedir.
Fakat bu noktada anksiyete yani kaygı bozukluğu hastalığı ile savaşmanın en önemli etkenlerinden biri bu hastalığın farkında olup onun üzerine gitmektir. Kaygı nereye vurur sorusuna genellikle pek çok hasta mide bulantıları ve kusma hissi yaşadıkları yanıtını vermektedir. Eğer vücudunuz sizlere bu gibi tepkiler veriyorsa kaygılı olduğunuzu kabul etmeli ve kendinizi kısıtlamadan gerçekleştirilebilir hedefler belirleyerek bu hastalıktan kurtulmaya çalışmalısınız. Bunun yanı sıra kaygı bozukluğu ile ilgili yaşadığınız problemlerin bir süreç olduğunu ve kendinize yüklenmeden bu süreci atlatabileceğimizi göz ardı etmemelisiniz.
Kaygılı Bozukluğu İçin Tavsiyeler ve Öneriler
Kaygı insana ne yapar sorusuna verilebilecek pek çok farklı yanıt olsa da en temel şekliyle kaygının yaşamayı çok zor hale getiren psikolojik bir süreç olduğunu söylemek gerekir. Kaygı bozukluğu yaşayan pek çok insan bu hastalığın tedavisinin kaygıyı tamamen ortadan kaldırmak ile olduğunu düşünse de kaygıyı ortadan tamamen kaldırmak ve hayatınızdan çıkarmak uzun bir süre boyunca mümkün olmayabilir. Bunun yerine kaygı bozukluğu yani anksiyete problemi yaşadığınızı kabul ederek kendinize hastalığı yenmek adına küçük ve gerçekleştirilebilir hedefler belirleyebilirsiniz. Ayrıca kendinizi daha iyi hissetmeye başlamak için uygun bir zaman beklemek yerine içinde olduğunuz anın farkında olmak kaygı bozukluğunun önüne geçebilmeniz konusunda sizlere çok büyük bir yardımda bulunacaktır.
Dolayısıyla kaygı nasıl yok edilir sorusuna tek bir şekilde yanıt vermek mümkün değildir. Ancak mide bulantısı, sık sık idrara çıkma isteği ya da vücudunuzdaki fiziksel tepkilerin sizlere kaygı bozukluğuna dair bir atak geçirdiği hissiyatına kapılıyorsanız kaygılarınızın gerçekçi olmadığını kendinize hatırlatmanız bu süreci daha sağlıklı ve en az hasarla atlatabilmek eniz konusunda sizlere yardımcı olacaktır.
Ankara Psikolog kadromuz ile ruh sağlığınızı destekleyin. Alanında deneyimli psikologlarımızla, hayatınızdaki zorluklarla başa çıkın ve daha iyi bir yaşam için ilk adımı atın. Ankara psikolog hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi ve randevu için buraya tıklayın.

Evre Psikoterapi