Konfüzyon (Bilinç Bulanıklığı) Nedir?

Konfüzyon (Bilinç Bulanıklığı) Nedir?
Konfuzyon Nedir Evre Psikoterapi Merkezi - Ankara

Konfüzyon Nedir?

Konfüzyonya da bilinç bozukluğu klinik bir belirti olup; patolojik derecede zihin bulanıklığı, sersemlemeyi tanımlar. Konfüzyonu (bilinç bozukluğunu) tetikleyen birçok faktör vardır. Konfüzyon sebepleri hekim tarafından yapılan tanı testleri ile beraber tespit edilir. Konfüzyon, uyanık olduğu halde çevresinde olanları tam olarak fark edemez, uygun tepkiyi veremez, hızlı ve berrak düşünemez. Oryantasyon, dikkat ve konsantrasyon bozulmuştur. Özellikle yaşlı ve hasta kişilerde görülür. İçinde bulunulan zaman ve mekâna ilişkin eylem, yönelim bozukluğudur nöropsikiyatrik hastalıktır. Algı ve bilgilerin zihinde duru ve aydınlık olarak izlenme süreci olmaz.

Tıbbi bir terim olarak bilinç bulanıklığı aynı zamanda kafa karışıklığı veya akıl karışıklığı olarak da adlandırılır. Bu, kişinin ruh sağlığındaki kısa bir düşüşü veya kafa karışıklığını tanımlamak için kullanılır. İnsanın kendisini ve çevresini tanıma yeteneğinde bozulma vardır. Bilinç bozukluğu olarak tanımlanan bir tür hastalık olan konfüzyon, çevreyi tam olarak algılayamama, neyin ne olduğunu seçememe durumuna denir. Uykudan uyanmış gibi bir mahmurluğun tüm gün sürmesidir. Normal düşünce süreçleri, konsantrasyon ve algısal yetenekler etkilenebilir. Konfüzyon hastalarında gün boyunca bilinç seyri bulanıklığı görülür. Akut konfüzyon durumu veya deliryum olarak bilinen hızla ilerleyen bir bilinç bozukluğu, bilinçte bir gerileme, dikkat, yönelim ve yönelimde bir kayıp veya azalmanın yanı sıra uyanıklıktaki bir eksiklik ile karakterize edilir. Bilinç bulanıklığı ya da konfüzyon, kişinin şuurunun açık (uyanık) olmasına rağmen çevresinde olan biten olayları tam ve doğru olarak algılayamaması ve bir şaşkınlık, içinde olması halidir.

Yer, zaman ve kişileri algılama konfüze hastalarda bozulmuştur. Hasta nerede olduğunu, içinde bulunduğu zamanı ve çevresindeki insanları tam olarak bilemez. Zihin uyanık olmasına rağmen bilinç sürekli kapalıdır. Bu yüzden bu rahatsızlığa kısaca bilinç bozukluğu denmektedir. Konfüzyon hastalarında bilinç bulanıklığı tüm gün devam eder ve bu hastalık kendini sersemlik ile gösterir. Konfüze hastalar normal hız, netlik ve tutarlılık ile düşünemezler. Kişi uyanık olduğu halde etrafında olanları tam olarak algılayamaz ve bunlara uygun tepki veremez. Zaman oryantasyonu belirgin bozulmuşken kişi ve yer oryantasyonu nispeten korunabilir.

Konfüzyon Belirtileri Nelerdir?

Kafa karışıklığı semptomları birçok farklı biçimde olabilir ve bunların hepsi zihinsel karışıklığa ve açık düşünme için anlık olarak bozulmuş bir kapasiteye işaret eder. Bu semptomlar önemsiz ve geçici olabilse de bazen daha ciddi ve kalıcı olabilir. Karışıklık belirtileri şunları içerir:

Konfuzyon Belirtileri Nelerdir Evre Psikoterapi Merkezi - Ankara
  • Zaman ve Yer Algısı ile İlgili Sorunlar: Kişi, zamanı veya yeri doğru bir şekilde tanımlamakta güçlük çekebilir. Yönlerini şaşırmış ve yer siz hissedebilirler.
  • Dikkat ve Odaklanma Sorunları: Kişi odaklanma ve konsantre olma konusunda sorun yaşayabilir. Kendisine doğal gelen görevleri konsantre olmakta veya bitirmekte sorun yaşayabilir.
  • Birlikte Konuşma ve Yazma: Konuşurken veya yazarken belirsiz veya anlamsız bir dil kullanabilir. Fikirlerini doğru bir şekilde ifade etmekte sorun yaşayabilir.
  • Yavaş Düşünmek ve Hareket Etmek: Düşünceler daha yavaş hareket edebilir. Kişi normalden daha yavaş hareket ediyor veya düşünüyor olabilir.
  • Mantıksız Davranışlar: Birinin kafası karıştığında, onlar için alışılmadık veya mantıklı olmayan şekillerde hareket edebilirler.
  • Anksiyete ve Huzursuzluk: Kafa karışıklığı nedeniyle kişi huzursuz, endişeli hissedebilir.
  • Görsel ve İşitsel Halüsinasyonlar: Nadiren, kafası karışmış kişilerde görsel veya işitsel halüsinasyonlar olabilir.
  • Kısa Süreli Hafıza Sorunları Mevcut Olabilir. Birey, yeni bilgileri hatırlamakta veya almakta güçlük çekebilir.

Çok çeşitli potansiyel karışıklık nedenleri nedeniyle tıbbi bir değerlendirme gereklidir. Hastalıklar, ilaçlar, metabolik sorunlar, nörolojik durumlar, travmalar ve psikiyatrik durumlar dâhil olmak üzere bir dizi şey kafa karışıklığına neden olabilir. Kafa karışıklığına bağlı semptomlarda hemen bir sağlık doktora danışın. Doğru teşhis ve tedavi, altta yatan sorunun ele alınmasına ve kafa karışıklığının giderilmesine yardımcı olabilir. Konfüzyon tipik belirtileri nelerdir;

  • Etrafındaki kişileri bilememe
  • Çevreyi tanıyamama
  • Bilinç bulanıklığı
  • Dikkat eksikliği
  • Düşünce bozukluğu
  • Dikkati toplamada zorluk

Konuşurken kelimeleri bulandırmak veya uzun uzun duraklamalar, tutarsız konuşma, yeri veya zamanı olmayan konuşmalar, mekan konusunda bilinç eksikliği, bir görev gerçekleştirilirken ne olduğunu unutmak, birden ajitasyon gibi apani duygu değişiklikleri dikkat çeken konfüzon belirtileridir. En büyük belirti şaşkınlıktır. Gün boyunca şaşkınlık devam eder. Hasta yaşadığı durumlara şaşırarak tepki verir. Bu durumda işlev bozukluğu hasta uyanık olsa dahi söz konusudur. Konfüzyon hastaları sorulara düzgün yanıtlar veremeyebilir. Hasta uyanık olmasına rağmen bir uyuklama hali söz konusudur.

Konfüzyon durumunda, başta sersemlik ve diğer bilinç faaliyetlerinde bozulmalar gün boyu devam eder. Bilinç akışının düzenli olması oksijenlenmesine bağlıdır. Bilinç bulanıklığı, koma ya da letarji ile karıştırılmamalıdır. Konfüzyonda örneğin uyanma, uyanıp sonrasında tekrar uyuyabilir.

Bilinç Bulanıklığı (Konfüzyon) Neden Olur?

Bilinç bulanıklığı (konfüzyon) yapan başlıca nedenler; oksijensiz kalma, kan şekerindeki düşme ya da yükselme, bazı ilaç ve zehirli (toksik) maddeler, alkol, kafa travması geçirme, migren krizinin hemen öncesinde, epilepsi (sara) nöbetleri sırasında veya sonrasında, beyin kanaması, beyin tümörleri, beyin anevrizması, tansiyon yükselmesi ya da düşmesi ve kalp hızının aşırı artması veya azalması, aşırı stres, sigara.

Vücuttaki lezyonlar, enfeksiyonlar, bazı ilaçlar ve ilaçların yanlış kullanımı, uyuşturucu ve alkol alımı, vücudun sıvı ve elektrolit dengesizlikleri, özellikle elektrolit yokluğu veya dehidrasyon durumu, diyabet, karaciğer ve tiroid hastalıkları ile böbrek fonksiyon bozukluğu bilincin etkilenmesini, konfüzyonu meydana getirilebilir.

İnme, beyin tümörleri, epilepsi ve Alzheimer hastalığı gibi beyin kökenli nörolojik durumlar kafa karışıklığına neden olabilir. Beyin veya sinir sistemi travması veya kafa yaralanmaları konfüzyona neden olabilir.

Kişinin net düşünme yeteneğini depresyon, anksiyete ve bipolar bozukluk gibi ruh sağlığı sorunları, bozabilir ve kafasını karıştırabilir uyku yoksunluğu veya uyku bozuklukları kişinin ruh sağlığını olumsuz etkileyebilir ve kafa karışıklığına neden olabilir. Bu nedenlere ek olarak, kafa karışıklığı riski yaş, cinsiyet, altta yatan sağlık koşulları kişisel özelliklerden etkilenebilir. Bu durumdaki birinin hemen doktor görmesi çok önemlidir çünkü kafa karışıklığı tıbbi bir durumun işareti olabilir. Doğru teşhis ve tedavi, altta yatan sorunun ele alınmasına ve kafa karışıklığının giderilmesine yardımcı olabilir.

Kişi, uyanıp tamamen kendine geldiği kısa zaman aralığının dışına taşan bir sersemlik hali hissediyorsa bunun sebeplerini özetle şu şekilde sıralamak mümkündür:

● Hipotermi&Hipertermi

● Hipoglisemi&Hiperglisemi

● Uyarıcı maddeler

● Psikedelik maddeler

● Hormonal bozukluklar

Konfüzyon Tanısı ve Tedavisi

Tanı için hastaya ilk olarak glikoz testi yapılarak kandaki glikoz miktarı tespit edilir. Kanda bulunan glikoz miktarının azlığı ya da çokluğu bu hastalığın tanısı açısından çok önemlidir. Karaciğer fonksiyon testleri de konfüzyon tanısı için yapılmaktadır. Bilinç bulanıklığı rahatsızlığının kesin tedavisi yoktur. Konfüzyon kalıcı olarak tedavi edilemez Yapılan müdahaleler yalnızca belirtilere yönelik tedavidir. Konfüzyon sebepleri tespit edildikten sonra bu sebepleri ortadan kaldıracak tedavi seçenekleri sunulur.

Konfüzyon için kan şekeri değeri çok önemlidir. Konfüzyon için kan şekerinin yüksek olması büyük risk teşkil eder. Bu nedenle kan şekeri dengeleyici faktörler tedavi yöntemleri arasında ilk sıralardadır. Beslenme dengesizlikleri, diyabet, dehidrasyon veya uyku yoksunluğunun neden olduğu kısa süreli hafif kafa karışıklığı tedavisinde; kafanızın karışmasının nedeni düşük kan şekeri ise, şekerli bir içecek içmek veya küçük bir parça şeker yemek semptomlarınızı hafifletmek için ihtiyacınız olan tek şey olabilir, kafa karışıklığınız, dehidratasyondan kaynaklanıyorsa, içme suyu veya elektrolit içecekler, semptomlarınızı hafifletmeye yardımcı olabilir. Çoklu görev planlamamak, ajandanıza dikkat etmek, planlarınızı yönetilebilir bölümlere ayırıp kendinize yüklenmemek, beyni dinginleştirmek için günlük aktiviteleri dinlenerek yapmak, tamamlamak, hafızamıza bilgi depolamak için, defter, takvim ve akıllı telefon kullanmak bulanıklığı engellemeye yardımcı olacaktır.