Yüksek Öğretim Kurumları sınavı için geri sayım başladı. Hafta sonu sınava girecek üniversite adaylarında heyecan ve stres de artıyor. Sınav kaygısının temel sebebi, öğrenim becerisinin geliştirilmemesidir.
Sınav sabahları
Sınav verecek birey imtihana mümkünse istediği kişiler götürsün. Özel aracınızla gidecekseniz ne olur öğrencinizi park sorunlarıyla yormayın, uğraştırmayın. Kesinlikle önceden sınav merkezine, binaya gidin ulaşım kolaylıklarını öğrenin.
Çocuklarımızı sınava hazırlıyoruz. Hayata hazırlamalıyız.
Sınav öncesinde kaygı düzeyi, birinci derecede sınav başarısında belirleyici değildir, kişinin genel yeteneği ve sınava hazırlığı önemlidir. Genel yeteneği var olan, asıl sınava hazırlanış düzeyi yüksek öğrenci kaygılı ya da kaygısız olmuş fark etmiyor başarılı oluyor
Çocuğunuzun sınava hazırlık düzeyi düşük, genel yeteneği yüksek değil kaygılıda olsa kaygısız da olsa yine fark etmiyor başarısız oluyor.
Kaygı hangi grup için fark ediyor?
Orta düzeyde hazırlanmış olanlar için, iki arada bir derede olan arafta kalakalmış olanlar için kaygı fark ediyor. Eğer kaygı yüksekse başarı düşüyor kaygısıyla baş edebilirse gençin başarısı yükseliyor.
Anababalar “İki gün sonra sınava girecek bir hafta sonra sınava girecek çocuğuma Ne söyleyeyim,ne yedirip içireyim Nasıl uyutup uyandırayım derdindeler. Haklılarda. Başarılar, İyi şanslar, sade öz iyi dileklerinizi sunun. Sınav kazandıran büyülü sözler yoktur.
Gerginlik sınav öncesinde belli oluyor. Kaygı gelirken, geliyorum demez. Gelmiştir kişi fark eder, sınav stresi ile baş eder. Gençler aylar öncesinde kaygı nöbetleri geçirmeye başlıyor kabus görerek uyanıyor sınava çeyrek kala bağırsakları bozuluyor, üniversiteye, ALES’e girecek öğrencilerimizi sınav kaygısına sağduyulu mücadele teknikleriyle hazırlıyoruz. Son bir haftada iki günde alınacak tedbirler değildir sınav kaygısı ile mücadele teknikleri. Öğrencinin eğitim zafiyeti, başarısızlık nedeni saptanıp sınava hazırlığa başlarız.
Gençlere sınav için streste kaygıda zarar veriyor. Korku gerçekten bir fiziksel tehdit varsa gerçektir.
Sınavdan iyi sonuç alırsam; iki gün sonraki sınavda kesin iyi olacak, ben iyi puan alırım diye düğün bayram eden sevinen var mı? Yok. Gerek yok.
Sınavda ne olacaksa, olacak.
Sınav kötü gidecek; ben bunu da başaramayacağım diyerek yas tutmanın gereği var mı? Yok. Ne kadar hazırlandı ise öğrencimiz, hazırlandı. Belki bir gün daha bir saat daha hazırlanabilir. Öğretmenler söylüyor şu ana kadar faliyetleri son günler son saatlerde kitabı karıştırmanın gereği yok, dershanelerde okullarda rehber hocalar psikoljik danışmanlar bu temel psikoeğtimleri bilgileri veriyorlar
Sınav sonucu haftalar içinde belli olacak sevinecek o zaman neşenecek üzülecek o zaman hüzünlenecek. Hemen şuan neşelenmek, hüzülenmek anlamsızdır. Sınav sürecinin her evresinde yanındayız.
Necati YILDIRIM
EMDR psikoterapi eğitimini aldım ve Avrupa EMDR Derneği Sertifikalı EMDR terapistiyim.